De la cuina al camp, aprèn a fer compost El Consorci de Residus i Energia de Menorca ha posat en marxa la segona edició de la campanya FER COMPOST ÉS LA PERA!, una bona ocasió per aprendre a fer compost a ca nostra.

I és que cadascun de nosaltres produïm una mitjana d’1,4 kg de fems cada dia, dels quals un 44 % són matèria orgànica, més de mig quilo que es pot reciclar fàcilment si tenim un compostador. N’hi ha de molts tipus i de moltes mides, però tots funcionen més o menys igual. El més important és que el compostador es col·loqui en contacte directe amb la terra, mai sobre terra enrajolat o pavimentat, i sempre que es pugui a una zona amb ombra. Al compostador s’hi poden tirar dos tipus de fems: matèria seca i matèria humida, mai residus com filtres de cigarrets, bolquers o deposicions de mascotes (excepte les de bestiar).

Dins la matèria humida hi entrarien restes de fruita, verdura i hortalisses, restes de menjar cuinat, pa, restes de carn i peix, closques d’ou, marisc i fruita seca, i fins i tot paper de cuina brut de menjar, solatges de cafè, restes d’infusions i restes de plantes del jardí (tallades).

Com a matèria seca s’entén poda (triturada), fulles seques, serradís i reganyols, palla i gespa seca.

Tradicionalment el procés de compostatge es feia en femers, però els temps han canviat i ara ens toca a nosaltres ajudar la natura. Fer compost és fàcil, gratis, entretingut i els resultats salten tot d’una a la vista, ja que: ajudam que el planeta sigui més sostenible i a més les nostres plantes estan més polides que mai gràcies als nutrients naturals que aporta el compost a la terra.

Aprèn a fer compost amb els tallers que organitza el Consorci de Residus i Energia a tots els pobles de Menorca amb la col·laboració dels ajuntaments de l’illa. En total 9 tallers totalment gratuïts en els quals es rifaran compostadors entre els assistents i que tindran lloc de l’1 de febrer al 4 d’abril per aprendre que: FER COMPOST ÉS LA PERA!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *