El Setmanari El Iris posa a la venda la seva Corema de 2019 Ha estat realitzada per l'artista i dissenyador català Joaquim Bel

La setmana passada els subscriptors del Setmanari El Iris van rebre la seva àvia Corema de 2019, amb el seu exemplar setmanal, mentres que a partir de demà la Corema de 2019 es posarà a la venda a les llibreries de Ciutadella.

El disseny d’enguany ha estat a càrrec de l’il·lustrador i dibuixant català Joaquim Bel, que té la seva residencia amb la seva dona, la poetessa Joana Bofarrull a Ciutadella, i que cada any col·laboren amb El Iris Extraordinari de Sant Joan, amb un dibuix i un poema de festa.

És per açò que enguany hem volgut encomanar-lis la nostra Corema, tot tenint en compte que el dibuix de l’àvia Corema també està present a Catalunya, on la Corema es pinta de cara -també es pinta així a Ferreries- i no de perfil com a Ciutadella.

S’Àvia Corema, sa Jaia Serrada, l’Àvia Quaresma, són les diferents visions i nom que li donam a la representació de la vella magra i seca, de gran nas, amb falda i davantal, que té set peus, com setmanes té la quaresma, i que a la iconografia menorquina du un bacallà sec, un setril i unes esgrelles, mentres que a la catalana porta el bacallà i una senalla amb verdures, com és aquest cas.

El bacallà ens indica que hem de menjar peix el divendres, les esgrelles que ha de ser torrat, sense massa salses, o ostentacions, i el setrill d’oli ens indica que per cuinar hem d’emprar greix vegetal i no animal, tot referint-se al costum culinari ja gairebé desaparegut de cuinar o fregir amb sèu de porc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *