Es Molí intenta recuperar la seva història amb un projecte de museu

En poques setmanes el Molí començarà a recuperar el seu aspecte original. Les obres de reforma i restauració que li tornaran les aspes acabaran abans de Sant Joan, segons comenten des de la Fundació José María de Olives y de Ponsich, conde de Torre Saura, encarregada del patrimoni que el comte va deixar a Manuel Valero. A la Junta de Govern de fa una setmana es va donar el permís d’inici de les feines, que s’han d’executar dintre dels 18 mesos següents.

Des del 2013 el molí des Comte, l’únic que queda sencer a Ciutadella, està despullat. Un temporal va fer volar les aspes de l’emblemàtic edifici, que s’havia restaurat prèviament l’any 1996. L’estampa d’entrada a la ciutat va canviar del tot, i des de llavors, moltes han estat les veus que han reclamat el retorn de l’aspecte original. Des de la Fundació han tingut sempre molt clar que el molí era un dels béns que calia recuperar el més prest possible. Per aquest motiu, l’empresari suís Roger Zannier, president de la Fundació, ha decidit destinar una partida de 35.000 euros a la reforma, i donar així resposta al clam popular.

Tanmateix, el projecte contempla la recuperació de tot el molí, no només les aspes. La restauració es durà a terme en dues fases. La primera, més visible, és la que començarà en breu i la que li tornarà l’aspecte original exterior. Des de la Fundació comenten que la intenció és recuperar el màxim de peces originals que sigui possible. Per aquest motiu han contractat l’empresa especialitzada en la restauració de molins de vent La bóveda Fecit SL, i que té la seva seu a Campo de Criptana, a Ciudad Real. L’equip que durà a terme aquest treball el formen el senyor Juan Bautista, per part de l’empresa, l’arquitecte tècnic Josep Juaneda, que s’encarregarà del seguiment de les obres, i Pedro Pons, qui ja va participar de la restauració de fa 22 anys.

Les primeres passes consistiran a avaluar quin és l’estat de les peces de la maquinària del molí, i enviar-les a Ciudad Real per la seva restauració de forma artesanal. Mentrestant, es treballarà en la construcció de les noves aspes i l’acondicionament de la torre. L’únic element extern que està per veure si es pot recuperar és l’eix, que s’ha de veure com està. La idea és poder fer voltar el molí, siguin les aspes o l’orientació, per evitar que torni a fer-se malbé. De fet, la Fundació pretén contractar el manteniment de l’edifici a l’empresa encarregada de l’obra, que haurà de venir almanco una vegada a l’any a Menorca. Així, diuen, s’evitarà el deteriorament prematur de l’edifici, com ha passat amb la restauració del 96.

Durant la segona etapa es faran obres a la casa del molí, el primer pis, on s’hi ubicarà el futur museu. La intenció és contar-hi la història del molí amb fotografies i elements de l’època, un patrimoni que va desaparèixer i que la Fundació preveu recuperar -hi ha una partida destinada per aquest objectiu-, tot i que ja hi ha donacions previstes de material.

La previsió de cost per tornar-li la cara i els ulls al molí és de 35.000 euros, que aporta de manera íntegra la Fundació. Tanmateix, ja tenen previst que aquest pressupost s’encareixi, pel fet que no se sap quin és l’estat de la part interior i les peces a restaurar. Des de la Fundació calculen que el pressupost real es podrà atracar als 50.000 euros, que són només per la primera fase.

Els tràmits per començar les obres han durant més d’un any pel fet que és un edifici catalogat com a edifici històric al Pla Especial del Casc Antic, però no és BIC (Bé d’Interès Cultural).

Un poc d’història

Sembla que Es Molí des Compte va ser construït cap als anys 90 del segle XVIII. Però inicialment no formava part de la noblesa ciutadellenca. L’element que més informació dóna del molí és la clau de volta que hi ha al primer pis, on hi ha gravat un braç armat i una branca d’olivera, sense indicatius que formés part del patrimoni de la noblesa. El primer document que en data l’existència és un manifest de la mare del Comte de Torre Saura, on n’especifica la propietat.

La dificultat de recuperar la història d’aquest edifici ve donada pel fet que va ser del tot saquejat durant la Guerra Civil, i es va perdre tota la documentació, junt amb els béns que a dins s’hi guardaven.

A través dels diferents mapes de Ciutadella, on s’especifica la ubicació dels molins, es pot fer també una aproximació de la data de construcció. Els primers molins que es van construir a la ciutat els va fer una família, els Coll, vinguts de Mallorca. Aquests primers molins apareixen al segle XVI. A un mapa fet pels francesos l’any 1762 encara no apareix el Molí des Compte, però sí que es veuen els altres tres molins que hi havia a l’actual Camí de Maó: al local de l’antiga botiga de Capri, davant del carrer Constantinoble i davant la Firestone. Tampoc no es veu al mapa de Blas Zapino, del 1782.

La clau aquí ens la dóna l’any de titularitat de noblesa de la família: el 1818. Per tant, el molí s’havia de construir durant els anys que van des dels darrers mapes on no apareix (el de 1782) i l’any de titularitat, el 1818.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *