Actes 8 Març

Educació adjudicarà 225 beques de mobilitat Erasmus + a estudiants i professors d’FP de 40 centres de les Illes Balears durant el curs 2018-2019 El programa està finançat amb prop de 650 mil euros de la Unió Europea

La Conselleria d’Educació i Universitat ja ha adjudicat al llarg d’aquest curs 2018-2019 un total de 175 beques de mobilitat Erasmus +, i té pendent d’adjudicar 50 ajudes addicionals més durant aquest mes de març.
Aquesta iniciativa europea per a formació professional té una doble finalitat, ja que per una banda ofereix als estudiants un període de pràctiques a l’estranger i, per l’altra, potencia la formació del professorat amb períodes d’observació i estades formatives a empreses i a centres de formació professional estrangers.

Totes aquestes mobilitats, incloses dins el projecte EuroFP Balears IV, es finançaran amb fons europeus del programa Erasmus +. Aquest projecte, coordinat per la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, va ser seleccionat pel Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) en la convocatòria del programa Erasmus + de 2018 i finançat amb un total de  648.037 €.

Projecte EuroFP Balears IV
EuroFP Balears IV és la continuació dels projectes predecessors EuroFP Balears I, II i III, que es varen executar en els cursos 2015-2016, 2016-2017 i 2017-2018. El projecte EuroFP Balears IV inclou importants novetats respecte als anteriors. En aquest sentit, per primera vegada permet la participació d’alumnat d’FP bàsica; també ofereix a l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà la possibilitat de cursar la totalitat del mòdul Formació en centres de treball a empreses europees (3 mesos); i permet finançar la realització d’estades formatives a empreses estrangeres al professorat d’FP. A més, permetrà als centres educatiu oferir beques perquè especialistes d’empreses estrangeres puguin impartir docència durant una setmana a centres educatius participants en el projecte.

Les 220 beques de mobilitat i ajudes es reparteixen de la manera següent:

DestinatariNivellDurada FinalitatQuantitat
AlumnesFPB2 setmanesMòdul Formació en Centres de treball a empreses estrangeres20
CFGM5 setmanes105
13 setmanes11
ProfessorsFPB i CFGM1 setmanaPeríodes d’observació a empreses i centres d’FP estrangers35
1-2 setmanesEstades formatives en empreses estrangeres4
1 setmanaPreparació i supervisió de les pràctiques dels alumnes45
Especialistes d’empreses estrangeresCFGM1 setmanaDocència5

Centres participants
Els 40 centres participants en el projecte EuroFP Balears IV són els següents: CC Aula Balear, CC Centro Internacional de Educación (CIDE), CC Es Liceu, CC Sant Josep Obrer I, CEPA Francesc de Borja Moll, CIFP Can Marines, CIFP Nauticopesquera, CIFP Joan Taix, CIFP Son Llebre, IES Albuhaira, IES Alcúdia, IES Balàfia, IES Arxiduc Lluís Salvador, IES Baltasar Porcel, IES Bendinat, IES Berenguer d’Anoia, IES Calvià, IES Capdepera, IES Felanitx, IES Guillem Sagrera, IES Isidor Macabich, IES Josep Maria Llompart, IES Josep Maria Quadrado, IES Josep Sureda i Blanes, IES Marc Ferrer, IES Maria Àngels Cardona, IES Marratxí, IES Mossèn Alcover, IES Porto Cristo, IES Puig de sa Font, IES Quartó de Portmany, IES Ramon Llull, IES Sa Blanca Dona, IES Sa Colomina, IES Sa Serra, IES Santa Margalida, IES Ses Estacions, IES Sineu, IES Son Pacs i IES Xarc.

Cal destacar que amb aquestes beques es fa feina amb vista a la promoció dels programes europeus en els centres educatius i la internacionalització dels estudis de formació professional a les Balears. Es tracta d’objectius prioritaris per a la Conselleria d’Educació i Universitat, tal com es recull a les línies estratègiques del pla «Cap a l’èxit educatiu» per a la millora general del sistema educatiu.

Erasmus + per a formació professional
Erasmus + és el programa europeu en els àmbits de l’educació, la formació, la joventut i l’esport per al període 2014-2020. La Conselleria d’Educació i Universitat participa en aquesta iniciativa des del curs 2015-2016 amb els projectes EuroFP Balears I, II, III i IV. Cada any han augmentat tant el nombre de centres educatius participants, que ha passat de 30 a 40, com el de beques per projecte, que ha passat de 99 a 225. En xifres totals, els projectes EuroFP Balears han obtingut des del curs 2015-2016 un total d’1.294.460 € de fons europeus, que han permès concedir 408 beques de mobilitat per a estudiants, 196 per a professors i 78 per a professors acompanyants.

Cal remarcar que totes aquestes beques de mobilitat no suposen cap tipus de despesa per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, perquè el programa Erasmus + està finançat per la Unió Europea.
El projecte EuroFP Balears IV, presentat per la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, ha estat el segon millor valorat a l’Estat espanyol d’un total de 448 projectes de formació professional. Amb una qualificació de 97 punts sobre 100, ha obtingut el 4t pressupost més alt de tot l’Estat.

Projectes de mobilitat Erasmus + per a formació professional en consorci amb els centres educatius
Per tal de promocionar i fomentar aquests programes europeus entre els centres educatius de les Illes Balears, la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat s’encarrega de la presentació i gestió dels projectes en consorci amb els centres, fet que permet als centres participants poder oferir beques Erasmus + als seus alumnes i professors sense necessitat de presentar i gestionar el seu propi projecte de mobilitat.
Els projectes EuroFP Balears estan dissenyats per ajudar els centres de formació professional més petits o sense experiència en la gestió de projectes de mobilitat transnacional, tot i que s’hi pot adherir qualsevol dels centres educatius públics i concertats que ho sol·liciti. A més, la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat estableix relacions amb centres de formació professional i autoritats educatives europees perquè els centres participants puguin enviar els seus estudiants o professors a les empreses amb les quals aquests centres de formació professional i autoritats educatives europees treballen per als seus propis alumnes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.