La fibra òptica podria arribar al carrer Mallorca en poques setmanes

bdr

En les pròximes setmanes Telefònica podria començar la instal·lació de la fibra òptica al carrer Mallorca, el darrer en patir una reforma estructural important. Així ho van acordar representants de l’empresa de serveis de comunicació, que van mantenir la setmana passada una trobada amb la batlessa Joana Gomila, i el regidor d’Ordenament del Municipi, José López. Amb ells van tractar també la possibilitat d’iniciar la implantació de fibra òptica al centre històric de Ciutadella.

Ciutadella pateix la manca de fibra òptica al centre històric. Un fet que es posa més de manifest quan la xarxa de telefonia es col·lapsa a l’estiu i els visitants han de pagar a vegades amb bitllets i monedes a causa del mal funcionament de la línia. Conscients del problema, l’Ajuntament va donar permís a Telefònica a principis de legislatura pe estendre tota la xarxa de fibra òptica a tot el municipi. Però la inversió que per part del gegant de comunicació suposava, els va frenar en sec. El Pla Especial del Casc Antic requereix que tot el cablejat nou ha d’anar soterrat. I aquesta va ser la condició que va posar el consistori, normativa en mà, per dotar el centre de la infraestructura de comunicacions necessària.

No ha estat fins fa poques setmanes, quan l’equip de treball de Telefònica que s’encarrega de Ciutadella ha canviat de cares, que s’ha tornat a posar el tema damunt la taula. I sembla que en aquesta ocasió, la voluntat de Telefònica és ferme.

La trobada amb la batlessa Joana Gomila i el regidor encarregat de l’àrea, en José López, va suposar arribar a un acord que es materialitzarà en un conveni pel qual l’Ajuntament permet a Telefònica fer ús de les canalitzacions del carrer Mallorca per passar el cable de fibra òptica, a més de soterrar el cablejat que ara penja de les façanes. El regidor explica que “esteim a l’espera de què ens enviïel conveni per signar-lo i començarien les obres tot d’una. Només s’han de tancar alguns detalls d’obra civil”. I és que tirar el cablejat de fibra òptica suposarà obrir forats i picar parets. Un cost que, segons comenta López, “Telefònica està disposat a assumir”.

Telefònica considera adequat començar pel carrer Mallorca perquè les canalitzacions són noves i “no es trobaran sorpreses a l’hora de passar cablejat”, comenta el regidor. Una certesa que no està tan clara a altres carrers del nucli antic. “Dins el casc antic el nivell d’incertesa de l’estat de les canalitzacions és molt més alt. Són obres de fa 10-15 anys que estan fetes. I d’alguns carrers no hi ha plànols amb totes les modificacions que han sofert”, comenta López.

Per aquest motiu, Telefònica vol fer una prova pilot amb alguns carrers del centre històric, abans de seguir amb la instal·lacióde tota la xarxa. “Primer volen fer unes comprovacions de com estan les instal·lacions actuals als carrers antics. Fer els càlculs econòmics del cost que els suposarà i veure si les canalitzacions són mínimament operatives. Llavors signarem un altre conveni per tal que puguin fer la mateixa actuació del carrer Mallorca però a dos o tres carrers del centre, que encara estan per acabar de decidir”, comenta López. “La gran diferència entre els carrers del nucli antic i el carrer Mallorca, és que saben que les obres estan bé i són aprofitables quasi al 100% per posar la fibra”.

La col·laboració ciutadana serà cabdal en la implantació de la fibra

Un dels majors condicionants que Telefònica ha posat damunt de la taula de l’Ajuntament per desplegar el projecte de fibra òptica a tot el centre, és la bona predisposició dels veïns. La col·laboració per poder passar cablejat o treballar en façanes és un dels pilars del projecte de Telefònica que, per altra banda, assumirà tot el cost de l’obra, sense que suposi un perjudici pels veïns i comerciants.

López comenta que “la intenció de Telefònica és anar carrer a carrer, perquè no saben prou què es trobaran a nivell d’obra. Però també ens han dit que volen veure quina és la reacció de la gent quan hagi de tocar façanes, canaletes, etc. I que la resposta positiva de la població serà cabdal per seguir el desplegament de la xarxa de fibra òptica després de la prova pilot”.

Els carrers que tenen possibilitats de formar part d’aquesta prova pilot són el carrer Mirador, Cal Bisbe, Ses Andrones i Santa Clara, als quals els operadors de Telefònica van fer una visita amb la batlessa i el regidor fa uns dies.

Sobre terreny, els representants van veure que els carrers de Santa Clara i Mirador sóels que, de bon principi, podrien servir millor per realitzar aquesta prova pilot per la mescla de veïns, comerciants i negocis que hi ha (sobretot al Carrer Santa Clara). Tanmateix, l’Ajuntament s’ha compromès a enviar un plànol de la situació de la canalització dels carrers esmentats, per tal d’acaba de decidir per quins convé començar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *