Que ningú quedi sense! Dia Mundial de l’Aigua 2019

Només un 3% de tota l’aigua que hi ha a la Terra és dolça. D’aquesta, l’1,74% es troba en forma de gel als glaciars i als casquets polars. Si restam l’aigua atmosfèrica, la que forma part dels éssers vius i la de constitució dels sòls, només queda un 0,007% d’aigua disponible per als éssers humans. És, per tant, essencial, que la utilitzem amb criteris d’estalvi i que després la gestionem de la manera més eficient possible.

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l’atenció en la importància de l’aigua i la defensa de la gestió sostenible dels recursos hídrics. L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l’Aigua, després que la seva celebració s’aprovés a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) l’any 1992.

Aigua per a tothom

El tema del Dia Mundial de l’Aigua 2019 tracta de fer front a la crisi de l’aigua abordant els motius pels quals queda molta gent sense accés a n’ aquest  recurs bàsic.El lema elegit per la ONU per enguany és “Que ningú quedi enrere, aigua per a tothom”. L’objectiu 6 per al desenvolupament sostenible és cristal·lí: aigua per a tothom cap al 2030. Però avui, milers de milions de persones encara viuen sense aigua potable: les llars, les escoles, els llocs de treball, les explotacions i les fàbriques que lluiten per sobreviure i prosperar. Els grups marginats, dones, infants, refugiats, pobles indígenes, persones amb discapacitat i molts altres, moltes vegades s’obliden i, de vegades, s’enfronten a la discriminació, ja que intenten accedir i gestionar l’aigua segura que necessiten.

Els plàstics

En aquest Dia no podem deixar de donar especial èmfasi a la problemàtica derivada de l’ús i l’abús dels plàstics i la seva presència a l’aigua. Segons les Nacions Unides, el plàstic representa el 90% dels fems existents als oceans i de seguir amb l’actual tendència es preveu que en 30 anys hi hagi més plàstics al mar que peixos. Enguany es té molt en compte la importància de la qualitat i de la quantitat de l’aigua a tot el món. Els dos temes, tant la qualitat com la quantitat d’aigua, són temes importantíssims, que no es poden deixar passar per alt.

Els objectius

 • Aconseguir l’accés universal a l’aigua potable segura, el sanejament i la higiene.
 • Millorar l’ús sostenible i el desenvolupament dels recursos hídrics en tots els països.
 • Tots els països afavoreixen la governabilitat de l’aigua de forma equitativa, participativa i responsable.
 • Reduir les aigües residuals no tractades, la contaminació de nutrients i augmentar la reutilització d’aigües residuals.
 • Reduir la mortalitat i les pèrdues econòmiques ocasionades pels desastres naturals i els provocats per l’ésser humà relacionats amb l’aigua.

Què podem fer nosaltres?

L’aigua és clau per al benestar humà i només funciona com a recurs renovable si està ben gestionada. Més de mil 700 milions de persones viuen en conques fluvials sobre-explotades i per 2025 dos terços de la població mundial podria viure en països amb escassetat d’aigua. Per això cal prendre mesures per revertir aquest panorama. A més de les mesures governamentals nosaltres, en el dia a dia, podem reduir el consum d’aigua amb petits gestos com:

 • Rentar-se les dents i afaitar-se amb l’aixeta tancada.
 • Dutxar-se en tost de banyar-se i ensabonar amb l’aixeta tancada.
 • Arreglar les aixetes que degoten.
 • Utilitza rentavaixelles i rentadores amb alta eficiència energètica.
 • Omplir el rentaplats i la rentadora completament.
 • Si rentes a mà ensabonar els plats en una buola, amb l’aixeta tancada.
 • Utilitza una buola d’aigua per rentar el teu cotxe, no la manguera.
 • Utilitza l’aigua de rentar les verdures per regar les plantes.
 • No tirar innecessàriament de la cadena del vàter.
 • Utilitzar inodors amb possibilitat de descàrrega parcial.

D’aquesta forma no només estalviaràs aigua, energia i doblers, sinó que també estaràs contribuint al benestar de la humanitat i a un desenvolupament sostenible. L’aigua és un bé públic i el seu benefici ha de ser distribuït equitativament entre tots els habitants. Els pobles i governs han de treballar junts per ajudar a preservar aquest preuat líquid. El seu millor aprofitament s’ha de fer tots els dies de l’any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *