El ioga i respiració: una combinació guanyadora pel benestar Javier Ares, més conegut com a Happy, imparteix a la sala Ananda de Ciutadella, a Menorca i a altres llocs de la península, classes de ioga íntimament lligades a la respiració.

Ares s’ha format en anys de viatjar i viure a Àsia com a nòmada a escala planetària. “Respirar és la cosa més bàsica que fem cada dia. Potser per açò és fàcil d’ignorar, però mereix molta més atenció”. Comenta que “la respiració és el primer, més important, i únic aliment que ens és gratuït” i que és una eina molt poderosa de gestió de les emocions i la consecució del benestar. Aquesta setmana ens en parla a El Iris.

Després de deixar una etapa radicalment diferent del què havia fet fins ara, com a conseller de Medi Ambient de Menorca, en Happy torna a la seva essència abans de la política amb un curs de ioga especial. Es tracta de la pràctica a través de la respiració conscient, que ajuda a canalitzar i gestionar les emocions.

Happy explica que aquest curs ajuda a ser conscients que “no només és cuidar el cos, sinó tenir en compte la puresa dels pensaments i expressar les emocions. Podem fer ioga, teràpia, menjar sa, etc, i igualment emmalaltir greument, ja que les emocions no expressades són energies que fan malbé els òrgans vitals.” Afegeix que a Occident “tenim una higiene superficial: ens dutxem, raspallam les dents…però no per dins. La meditació és la medicina de l’ànima, és la manera de cultivar la puresa del pensament. El ioga és un dels sis sistemes filosòfics de l’Índia. Allà es treballa al costat de l’astrologia i l’ayurveda (medicina tradicional índia) per poder fer feina de manera individual i ajudar a cada un a canviar els hàbits de vida. Per tant, el ioga també ens ensenya a menjar, a dormir, a rentar-nos, a relacionar-nos sexualment, a relaxar-nos, a tenir un pensament positiu, etc.

“El ioga és un tot, no és només la part física, que és la que més s’ha estes a Occident”. Pels que no estem posats en aquest disciplina, Ares explica que existeixen vuit braços que formen el tot del ioga. Els dos primers, els yamas i els niyamas, tenen a veure amb la disciplina ètica i la individual, és la manera en què un està al món i com gestiona les relacions amb els altres. Dintre d’aquests dos primers braços, que són la base del ioga, Ares diu que hi ha actituds que no es poden practicar, com amb les postures; sinó que són més aviat decisions que un pren sobre la seva vida: el respecte a la vida, honrar la veritat, no tenir aferrament, ser fidel, la devoció, etc.

Una vegada es té clara aquesta base, és quan entren en joc les asanas o postures, la pràctica física del ioga, que és el tercer braç. Aquesta és la part més visible i que la majoria de la gent coneix, perquè és el que més ha arribat a Occident.

En el nou curs que Happy ofereix, s’arriba ja al quart braç, el pranayama. Explica que el treball de les asanas a través de la respiració conscient, ens ajuda a gestionar les emocions. “La respiració és la manera més directa que tenim de relacionar-nos amb l’exterior: inhalam el món, el diferim i exhalam el nostre estat interior. A l’estar tan lligada a les emocions, la respiració fluctua amb elles, d’una manera totalment dinàmica”, diu. És per açò que en el seu curs treballa, a través de la respiració, les emocions que ens són beneficioses, el sukham, que són positives i funcionals; i el dhukham, que són les emocions que restringeixen, que produeixen rigidesa en les funcions fisiològiques i en la respiració.

“El treball a nivell teòric i pràctic es realitza a través del pranayama -el quart braç del ioga-, del qual en resulta un procés de neteja per capes de profunditat”, explica Happy. Per explicar-ho d’una manera més plana, es treballa la consciència a través de la respiració i s’alliberen els lligams que ens mantenen en un estat de “fals enteniment”, un estat que es tradueix en estrès, ansietat, malalties, etc. “El treball amb pranayama ens revitalitza, augmenta la nostra resistència a malalties, a la climatologia, a les relacions tòxiques, etc. Hem de tenir en compte que el diafragma és un múscul únic, el múscul respiratori per excel·lència, el més emocional i el més espiritual. Connecta el cos i la ment i, com el cor, no descansa mai.”

Ares explica que “l’aire és el nostre primer acte a la vida, inhalem i el cor es divideix en dos al temps que la circulació de la sang es converteix en arterial i venosa.” I que l’obstacle bàsic per una bona respiració “és una columna vertebral flexible, que és la salut del cos.”

A partir de la feina amb pranayma, Ares explica que es pot arribar als tres braços restants del ioga: pratyahara, o control dels sentits, la dharana o concentració, la dhyana o meditació; i finalment, el samadhi, que és l’estat de consciència plena.

“El ioga és una eina que ens permet arribar a un nivell més alt de benestar, que ens ajuda a anar cap a dins a través del cos”, explica Ares, que a banda de professor de ioga, combina els seus coneixements en formació medicina tradicional xines i com a analista del sistema de Disseny Humà, una altra eina per aconseguir el benestar vital. El disseny humà és una tècnica d’autoconeixement i de presa de decisions d’acord amb qui som com a éssers únics, i que es basa en el codi genètic individual i únic de cada individu.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *