El Govern de les Illes Balears ha destinat 9,5 milions a potenciar l’autoconsum energètic a les Illes Balears

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha destacat  en la darrera reunió del Consell Assessor de l’Energia de les Illes Baleares d’aquesta legislatura, que el sector energètic de les Illes Balears viu un moment de canvis molt important i que “la transició energètica comença a caminar amb peu ferma a les nostres Illes”.

Durant la reunió, el conseller i el director general d’Energia, Ferran Rosa, han donat a conèixer les darreres dades que en matèria d’ajudes per a l’autoconsum i la instal·lació de renovables s’han atorgat a les Illes, com una prova de la implicació conjunta dels sectors públics i privats en l’avanç de la transició energètica.

Pons ha destacat que les ajudes s’han multiplicat per 14 i ha ressaltat que el decret estatal sobre autoconsum (que fou aprovat el divendres passat) es traduirà, sense dubte, en un importantíssim augment de les renovables a les Illes.

Quant a les ajudes a empreses i particulars, el conseller ha explicat que la darrera convocatòria va finalitzar el passat 29 de març i que la previsió inicial de destinar-hi 1,8 milions, s’ha ampliat amb 1 milió més.

El conseller ha recordat que el 2016, s’hi destinaren 200.000 euros i que el bot fort es va produir el 2017, amb 600.000 euros i el 2018, amb un total d’ 1,5 milions. El 2019, la quantia d’aquestes ajudes puja a 2,8 milions.

L’evolució en el nombre de sol·licituds també ha estat exponencial. 76 i 59 el 2015 i 2016, 142 el 2017, 273 el 2018 i almanco 820 enguany. Només en un any s’ha triplicat el nombre de sol·licituds.

La majoria dels ajuts (60%) són per particulars que, si bé rebien una quantia menor, han augmentat significativament l’ interès.

Per illes es reparteixen amb un 69% de Mallorca, un 24% de Menorca, un 6% d’Eivissa i un 1% de Formentera.
Respecte dels ajuts per empreses, suposen el 40% del total concedit i, per illes, es distribueixen amb un 70% de Mallorca, un 14% de Menorca, un altre 14% d’Eivissa i un 2% de Formentera

Així, en ajudes a empreses i particulars, s’ha passat de 200.000 euros el 2016 a 2,8 milions el 2019, el que suma un total de 5,5 milions d’euros.

Si a aquestes ajudes s’hi sumen les adreçades a les administracions locals –que han rebut un total de 4 milions d’euros- , els fons destinats a fomentar l’autoconsum sumen 9, 5 milions d’euros.

En potència, aquest increment suposa passar de 0,19 MW el 2015 als 8 MW el 2019.

El conseller ha assegurat que per avançar en renovables, és imprescindible sumar a l’autoconsum producció parcs fotovoltaics.

Així, ha recordat que el Govern l’Estat va donar la passada setmana un impuls important a la transició energètica en aprovar cupo d’ajuts a la inversió en renovables de 40 milions d’euros exclusivament per a Balears, que permetran implantar uns 250MW de potència solar a les Illes.

“Amb això esperam poder assolir el 10% de renovables a totes les Illes i un 20% en el cas de Menorca. És una primera passa i una primera línia d’ajuts per renovables i n’han de venir més”, ha recordat el conseller.
En aquests moments –ha recordat el conseller- hi ha 26 parcs fotovoltaics en tràmit que sumen 230 MW i tenim notícia de què aviat s’iniciarà la tramitació d’altres que ens permetrà arribar als 250 en tramitació. Ara hi ha 36 parcs que servei que sumen únicament 71 MW, “per tant, l’increment és importantíssim”.

El decret d’autoconsum

Quan al Reial Decret 244/2019, el conseller ha indicat que serà un instrument per avançar en l’autoconsum.
Entre les millores que suposa, cal destacar:
-Diversificació de l’autoconsum: passa de l’autoconsum individual a noves possibilitats, com l’autoconsum col·lectiu.

Fins ara, només existia una possibilitat: l’autoconsum individual. Amb la nova norma, s’inclou la figura de l’autoconsum col·lectiu, de tal forma que diversos consumidors puguin associar-se a una mateixa planta de generació, fet que impulsarà l’autoconsum en comunitats de propietaris o entre empreses o indústries situades en una mateixa localització.

-També s’ implanta un mecanisme simplificat de compensació d’excedents, això és, d’aquella energia generada per instal·lacions d’autoconsum i que l’usuari no consumeix instantàniament.

Fins al moment, si l’ autoconsumidor volia obtenir una compensació per aquesta energia que s’injecta en la xarxa, s’havia de constituir jurídicament com a productor d’energia, realitzant els tràmits i declaracions fiscals que la llei exigeix. Amb el Reial decret, la distribuïdora d’energia haurà de compensar a l’usuari per l’energia excedentària en cada factura mensual.

El Reial Decret redueix els tràmits per l’ autoconsumidor a una única gestió: notificar la instal·lació d’una planta de producció elèctrica en la seva corresponent comunitat o ciutat autònoma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *