Actes 8 Març

L’Estat cedirà al Consell el jaciment talaiòtic de Torre d’en Galmés

Després de converses mantingudes amb el Ministeri de Cultura, el Consell Insular de Menorca aprovarà en el Consell Executiu el dilluns dia 15 d’abril sol·licitar a la direcció General del Patrimoni de l’Estat del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública la cessió gratuïta de la titularitat del poblat talaiòtic de Torre d’en Galmés.

 El poblat de Torre d’en Galmés va ser adquirit per l’Estat l’any 1977, no obstant això, i sobretot des de l’any 2000, és el Consell Insular de Menorca qui s’ha ocupat de la seva conservació, restauració, investigació, valoració i difusió pública, de la seva gestió, en definitiva, tant amb pressuposts propis com amb fons d’altres administracions.

El Consell Insular de Menorca, per tant, ha gestionat de facto aquest jaciment des de fa gairebé 20 anys. Les inversions realitzades fins al moment, bé amb fons propis o bé a iniciativa d’aquesta administració, sumen aproximadament 1.500.000 €, mentre que la darrera inversió de l’Estat data de l’any 2008. A tot això s’ha de sumar la gestió ordinària del poblat talaiòtic i la feina de difusió, tot això difícilment quantificable.

El retorn que aquestes inversions han tingut ha estat considerable. Torre d’en Galmés s’ha convertit en el jaciment de referència de la prehistòria de Menorca, amb un considerable percentatge de superfície excavada i adaptada per a la visita. Des de l’any 2004, quan es van començar a comptabilitzar els visitants que hi van en temporada alta, el poblat ha rebut 259.367 visites. A aquesta xifra s’hi han d’afegir tots els visitants que visiten el lloc fora de la temporada turística, no comptabilitzats. Per altra banda el jaciment ha rebut la visita de milers d’escolars, que hi han pogut conèixer de primera mà la prehistòria de l’illa.

No obstant això, el fet que el Consell Insular de Menorca no figuri com a titular de Torre d’en Galmés impedeix que aquesta administració pugui optar, per a projectes en aquest jaciment, a una de les convocatòries d’ajuts de més pes, com és la del repartiment de l’1,5 % cultural de l’Estat. A partir de la seva cessió, el consell podrà sol·licitar ajuts a aquestes convocatòries per a desenvolupar projectes al jaciment.

També s’ha de tenir en compte que, fins ara, qualsevol intervenció en el jaciment fa necessari que se sol·liciti autorització al Ministeri de Cultura, cosa que augmenta la burocràcia i retarda l’execució dels projectes.

El Consell Insular de Menorca havia sol·licitat en diverses ocasions aquest canvi de titularitat, però el Ministeri mai ho havia considerat pertinent fins que el passat dia 28 de març, la Subdirecció General de Patrimoni de l’Estat va comunicar al Consell Insular el canvi de criteri del Ministeri de Cultura i la possibilitat d’accedir a aquesta demanda, dado el interés de investigación y difusión previsto por el Consell Insular para el citado yacimiento(cita textual). En la mateixa comunicació expressava les passes administratives per fer això possible, entre elles la redacció d’una memòria que relacioni les finalitats previstes i les actuacions necessàries per al seu compliment. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que actualment s’està redactant, per encàrrec del Consell, el Pla Director de Torre d’en Galmés, que planificarà i ordenarà les futures actuacions en matèria d’investigació, conservació, adequació per la visita i divulgació.

L’aprovació de la sol·licitud de la cessió gratuïta de la titularitat de Torre d’en Galmés per l’òrgan competent del Consell Insular de Menorca és la primera passa que farà possible normalitzar la situació d’aquest jaciment dins de la xarxa de gestió del patrimoni històric del Consell.

Així, sumant aquesta cessió a les adquisicions de Son Catlar i de la part privada de Trepucó, el Consell Insular serà titular de tres dels majors i més ben conservats poblats talaiòtics de l’illa, fet que permetrà fer-ne una gestió molt més coherent i eficient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.