Xisco Cardona, doctor en Dret Canònic Advocat del Tribunal de la Rota

Xisco Cardona és doctor en dret canònic, a més a més és llicenciat en teologia, filosofia i dret canònic. En aquests moments treballa coma advocat del Tribunal de la Rota de la Nunciatura Apostòlica a Madrid. Té el seu despatx a Palma de Mallorca i de fet exerceix bàsicament al Tribunal Eclesiàstic de Mallorca i Menorca. Les causes de nul·litat matrimonial son el gruix del seu treball. Fa poc va defensar la seva tesi doctoral “Los diecisiete artículos de Richard Kane” a la Universitat de San Dámaso a Madrid. És un estudi jurídic sobre l’intent de Richard Kane de controlar l’illa de Menorca mitjançant el control del clergat, cosa que per cert no va aconseguir. La tesi va ser publicada a conseqüència d’haver assolit la nota final de magna cum laude.

Xisco va ser vicari judicial de Menorca, jutge eclesiàstic de Mallorca i notari eclesiàstic de la Cúria de Menorca. En el que respecte al tema és un verdader expert en la matèria.

1.- Què és açò de ser advocat rotal, què és i per a què serveix el Tribunal de la Rota?

Ser advocat rotal vol dir que estàs habilitat per portar causes de nul·litat matrimonial als tribunals eclesiàstics i per suposat al mateix Tribunal de la Rota. El Tribunal de la Rota és el tribunal superior a on es pot recórrer a darrera instància en cas de no estar d’acord amb qualsevol sentència haguda als tribunals eclesiàstics ordinaris.

En el meu cas, som exclusivament advocat rotal, no som advocat civil i no exerceix als tribunals normals de l’Estat, només als eclesiàstics.  Per açò, és necessari ser doctor en dret canònic o bé ser llicenciat en dret i tenir el curs de l’Estudi Rotal que és un curs que es fa al Tribunal de la Rota.

2.- És molt difícil aconseguir la nul·litat matrimonial avui en dia?

Des de la reforma del Papa Francesc de 2015 amb el Motu Proprio “Mitis Iudex Dominus Iesus”és molt més fàcil. Ja no cal invertir tant de temps ni diners. Així i tot hi ha que tenir en compte que és un procés judicial, a l’Església, però un procés al fi i a la cap, per tant hi ha jutge, advocat, secretari… No és un procés administratiu, no és com qui va a treure un certificat de bateig però és molt més assequible que abans. Hi ha que llevar del cap de la gent que és cosa per rics i famosos. Qualsevol ho pot aconseguir. Cal tenir un advocat rotal expert que sàpiga com fer-ho. Pot tardar un any o bé un any i mig i el cost pot oscil·lar entre 3.000 i 10.000 euros aproximadament. Tot dependrà de la feina que dugui el cas. És difícil dir què pot costar, és com fer-se un vestit nou, tot depèn de la feina que dugui. A més a més no es sol pagar de cop sinó que es fan provisions de fons i és com si es pagués a poc a poc al llarg d’un any i mig. Una volta aconseguida la nul·litat, un es pot tornar casar per l’Eslésia. També té efectes civils en virtut dels acords de l’Església amb l’Estat Espanyol de l’any 1979.

Hi ha que dir que qui no té recursos pot demanar un advocat d’ofici i ser eximit de pagar les tasses del Tribunal. Açò sí, hi haurà que demostrar que no es tenen recursos o bé que aquests son insuficients per afrontar el procés, amb aquest cas podrà aconseguir una reducció de les tasses.

3.- A on hi ha que adreçar-se per informar-se d’una possible nul·litat matrimonial?

El millor que es pot fer és acudir a un advocat rotal i informar-se. En el meu cas accepto tenir una primera entrevista sense cobrar res per estudiar les vertaderes possibilitats de que efectivament hi hagi cas. Si n’hi ha, desprès ja parlem de la resta. Les facilitats son màximes. El Tribunal de Mallorca, que inclou Menorca ja que aquí no hi ha Tribunal constituït, m’ha anomenat patró estable, vol dir que som també l’advocat que dur les causes d’ofici.

4.- Sembla tot molt fàcil?

Hi ho és. Quan se sap el que es fa, tot és molt més fàcil. La meva experiència i qualificació son la meva tarja de presentació i açò és el que puc oferir als clientes. En aquests moments estic portant força causes, varies d’elles a la pròpia Rota de la Nunciatura Apostòlica, també a Madrid, Barcelona, Girona, Mallorca i Menorca. Fa any i mig que vaig obrir el despatx i ja tenc força clients. La professionalitat és sempre garantia d’èxit.

5.- Què més voldries afegir?

Que ningú que tingui una situació familiar delicada de separació o divorci no estigui un dia més sense saber si el seu matrimoni és o no nul i que no pot complir el seu somni de tornar-se casar per l’Església o de seguir vinculada a una persona amb la que ja no l’uneix res. Els clàssics deien que equivocar-se és de humans, errare humanum est.

Nomès els recomano que es posin en contacte amb mi i els hi resoldré tot el que calgui. No tenen més que escriure un email a fcarvid67@gmail.comi els hi respondré tot el que calgui. També poden visitar el meu blog per començar a informar-se www.cardonavidal.com

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *