Menorca rebrà 560.000 euros en ajudes a l’autoconsum de renovables dels quals el 72% serà per a particulars La suma suposa el 20% del total dels 2,8 milions que el Govern Balear destina el 2019 per a donar suport a la implantació d'energia fotovoltaica i microeòlica

El Govern de les Illes Balears ha fet públics els primers resultats de les línies de finançament per a l’autoconsum i la implementació d’energia renovable a les Illes Balears. De la informació publicada per la institució balear, s’extreu que dels 2,8 milions d’euros que es destinen als ajuts de la convocatòria del 2019, Menorca rebrà del total un 20%, és a dir, 560.000 euros dels quals el 72% anirà destinat a particulars i el 28% restant a empreses de Menorca.

Aquesta línia d’ajudes oberta pel Govern, provinent del Fons Europeu de Desenvolupament regional FEDER, i que tancava el termini de presentació el passat 29 de març, està destinada a cobrir fins al 50% de la inversió en fotovoltaica i microeòlica de particulars i fins al 40% en el cas de les empreses.

Clara aposta social per les renovables

Les dades reflecteixen una clara aposta a Menorca per la instal·lació d’energia renovable, especialment per part de particulars, que s’emporta la major part de les sol·licituds realitzades. El nombre de les sol·licituds tramitades per rebre les ajudes ha superat amb escreix les expectatives. L’evolució del nombre de sol·licitants respecte a anys anteriors ha estat exponencial. En 2016 es van rebre 59 sol·licituds, 142 el 2017, 273 el 2018 i almenys 820 el 2019. Així, les sol·licituds a escala balear s’han triplicat en comparació a l’any passat, fet que va motivar que el Govern decidís augmentar en 1 milió d’euros aquesta línia d’ajuts fins als 2,8 milions per cobrir les nombroses peticions. La gran demanda ha anat acompanyada per un progressiu augment de les partides a aquestes línies de finançament per part del Govern Balear, que han passat dels 200.000 euros el 2016 als 2,8 milions en 2019. Segons va destacar ahir el conseller d’Energia del Govern Balear, Marc Pons, els ajuts a renovables s’han multiplicat per 14 en els últims anys a les Balears.

El muntant destinat a les sol·licituds a Menorca, que es divideix en 403.000 € per a particulars i 156.000 € per a empreses, permetrà la instal·lació d’aproximadament 1 MW d’energia fotovoltaica per l’autoconsum a l’illa abans de setembre de 2019. A més, les noves instal·lacions podran acollir-se ja al nou marc regulador estatal per a l’autoconsum després de l’aprovació del Reial Decret 244/2019 la setmana passada.

Menorca 2030 i un context legislatiu favorable
El gran augment de l’interès per les renovables a les Balears s’emmarca en el context legislatiu favorable obert en els últims anys, amb modificacions com l’esmentat decret o l’aprovació de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica de les Illes Balears. A Menorca, on l’augment ha estat especialment alt, s’afegeix l’esforç en la matèria que es realitza dins de l’Estratègia Menorca 2030, que estableix la generació de renovables en sòl urbà en un dels pilars del projecte i que marca com a objectiu final que el 2030 el 85% de l’energia que es consumeixi a l’illa provingui de renovables.

El decret estatal d’autoconsum
El Reial Decret 244/2019 per a l’autoconsum, aprovat el passat 5 d’abril, regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica a nivell estatal. És la certificació del final de l’anomenat “impost al Sol” en substituir el Reial Decret 900/2015 que incloïa aquesta taxa. El nou document obre el concepte d’autoconsum a comunitats de veïns, permet la simplificació dels tràmits administratius per a instal·lacions de renovables i posa la prohibició d’establir peatges a l’energia que hagi de ser autoconsumida.

Fins ara només existia una possibilitat, l’autoconsum individual. Amb la nova norma, s’inclou la figura de l’autoconsum col·lectiu, de manera que diversos consumidors puguin associar-se a una mateixa planta de generació, fet que impulsarà l’autoconsum en comunitats de propietaris o entre empreses o indústries situades en una mateixa localització.

També s’implanta un mecanisme simplificat de compensació d’excedents, és a dir, d’aquella energia generada per instal·lacions d’autoconsum i que l’usuari no consumeix instantàniament. Fins al moment, si l’autoconsumidor volia obtenir una compensació per aquesta energia que s’injecta a la xarxa, havia de constituir jurídicament com a productor d’energia i realitzar els tràmits i declaracions fiscals que la llei exigeix. Amb el Reial Decret 244/2019 la distribuïdora d’energia haurà de compensar a l’usuari per l’energia excedentària en cada factura mensual.

Finalment, el Reial Decret redueix els tràmits per l’autoconsumidor a una única gestió: notificar la instal·lació d’una planta de producció elèctrica en la seva corresponent comunitat autònoma. 

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.