Menorca Talaiòtica - Unesco

Les Illes Balears registren un màxim històric d’ocupació en un primer trimestre amb 516.000 persones treballant, segons l’EPA La taxa d’atur s’ha situat en 17,1%, tres dècimes per sota de les dades de 2018, tot i no comptar amb l’efecte positiu de la Setmana Santa

L’Enquesta de Població Activa (EPA) ha registrat en el primer trimestre de l’any un nou màxim històric d’ocupació a les Illes Balears, amb 516.000 persones ocupades, el que suposa un increment interanual del 5,6%, és a dir, 27.400 treballadors i treballadores més. Aquesta dada mostra que les Illes continuen creant ocupació a ritmes molt elevats ja que, per primera vegada, el nombre de persones contractades se situa per sobre de les 500.000 en un primer trimestre.

El conseller de Treball, Comerç i Empresa, Iago Negueruela, que ha explicat en roda de premsa els resultats de l’EPA del primer trimestre, ha destacat el dinamisme del mercat de treball de les Illes Balears, la qual cosa queda constatat amb l’elevat ritme de creixement de la població activa: 35.700 persones en un any, un 6,1% més. “Aquest és un indicador que l’economia segueix creixent i generant ocupació”, ha agregat.

Negueruela ha valorat positivament el mercat de treball del territori, perquè, ha dit, ja és molt superior a la situació precrisi i manté un ritme elevat de creació d’ocupació, també en temporada baixa. L’augment de les hores treballades un 6,8% més interanual ha estat un altre de les dades destacades de l’enquesta.

Per al titular de Treball, “si es compara el primer trimestre del 2019 amb el primer trimestre del 2015, hi ha 60.200 persones més treballant, fet que suposa un creixement elevadíssim del 13,2% més, és a dir, mensualment durant aquests 4 anys es s’han creat més de 1.250 llocs de treball”.

L’EPA també constata la qualitat de l’ocupació creada a les Illes Balears. D’una banda, la creació d’ocupació a temps complet suposa més del 60% dels 27.400 nous llocs de treball creats i, de l’altra, la contractació indefinida abasta ja 7 de cada 10 nous llocs de treball durant aquest últim any. “Malgrat l’elevat creixement d’ocupació, els llocs de treball creats són indefinits i es destrueix l’ocupació temporal i parcial”, ha afegit el conseller.

Atur
L’atur es va situar en 106.200 persones segons l’EPA del primer trimestre. D’aquesta manera, la taxa d’atur continua reduint-se i se situen en el 17,1%, un 0,3% per sota del mateix trimestre de l’any anterior. “Es tracta d’una caiguda de la taxa d’atur lleugera, que s’ha produït sense tenir favorable el factor de la Setmana Santa, que l’any passat va caure en el primer trimestre i aquest any no”, ha expressat Negueruela, i ha afegit que “en els últims quatre anys la taxa d’atur es ha reduït 5,2 punts percentuals, en caure del 22,3% al 17,1% en el trimestre de menor activitat de l’any.

L’atur de llarga durada també continua la tendència decreixent dels darrers 4 anys, a un ritme molt superior que la mitjana nacional, i s’ha reduït a la meitat, com a conseqüència de les polítiques actives d’ocupació dutes a terme. Aquest indicador se situen a les Illes en 23.700 persones (22,3% de l’atur total).

Diferència entre atur registrat i EPA

El conseller ha explicat que la major diferència numèrica entre les dades que presenta l’atur registrat respecte a les dades que recull l’EPA, responen a una qüestió metodològica, ja que per l’EPA del primer trimestre els fixos discontinus es consideren desocupats, mentre que per l’atur registrat no ho són, perquè en el primer trimestre van començar a produir-se les crides d’aquests treballadors.

En xifres absolutes l’atur registrat s’ha incrementat lleugerament en 3.100 persones, xifra que s’atribueix a la distorsió que provoca el canvi de data de la Setmana Santa. No obstant això, d’acord amb dades històriques de l’EPA, en el conjunt del període del primer trimestre l’atur s’ha reduït en 24.500 persones durant els últims quatre anys.

Pel que fa la taxa de protecció, aquesta s’ha incrementat 5 punts fins al 36,5% respecte al primer trimestre del 2018, a causa de que es comença a notar una millora en l’augment dels recursos destinats a la protecció de col·lectius com els aturats majors de 52 anys .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.