Actes 8 Març

Triomf inqüestionable del PSOE

El PSOE ha guanyat les eleccions generals i Pedro Sánchez governarà Espanya. Aquesta és la premissa inqüestionable a partir de la qual s’han de fer els anàlisis post electorals. I és que treure 123 escons al Congrés dels Diputats, així com està la cosa avui en dia, és un mèrit impressionant per Sánchez i el PSOE que, no han patit desgast per l’acció de Govern, breu, però intensa. I si els socialistes han augmentat en 38 diputats, el PP n’ha perdut 71 ocasionant un terrabastall que ni els pitjors auguris haguessin pronosticat.

La pujada de Ciutadans (25 escons més que el 2016) i l’entrada de VOX (irrupció amb 24 escons) ha fet que el PP baixés en picat. L’augment del vot al PSOE ha comportat també que Podem es desinflés i perdés 20 diputats. La cosa, així, queda més fragmentada que mai en els partits de centre i dreta i amb hegemonia del PSOE cap a l’esquerra. Tampoc podem obviar l’augment dels nacionalismes basc i català.

Què aquestes eleccions eren diferents a les darreres era evident i la seva importància ha mobilitzat el vot de molts ciutadans que el 2016 no van votar. La participació ha estat d’un 75,7%, 9 punts per damunt de les darreres i açò ha fet que els resultats hagin estat tan contundents. Les enquestes del CIS, tan desprestigiades en boca dels propis partits polítics, s’han complert amb un breu marge d’error. Això vol dir que la gent ja no s’amaga de dir el què vota i, el més important: de dir el que pensa. A les Balears com sol ser habitual, els partits nacionalistes i regionalistes (Més i El PI) no han aconseguit uns bons resultats en unes eleccions que “no són les seves” com solen dir. I les Illes segueixen tenint representants a les Corts que depenen de partits d’àmbit estatal i de la seva disciplina de vot.

D’aquí a poques setmanes veurem si la inercia del resultat d’aquestes generals intervé en les municipals i autonòmiques. En qualsevol cas, els partits, sobretot aquells que han obtingut mals resultats,  ja estan refent les seves estratègies de cara al 26 de maig i tenen prou feina si volen un resultat diferent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.