Padrins d’animals molt salvatges

T’has plantejat mai fer-te padrí d’un animal? Potser has vist alguna campanya d’apadrinament de pingüins emperador, o de llops d’alguna reserva de la península. Les espècies protegides tenen aquestes coses -protagonisme als mitjans-. Però ara també pots ser padrí o padrina d’animals que ens queden una mica més a prop. En concret, al centre de recuperació de fauna que el GOB té instal·lat a les pedreres de Líthica i en el qual té fins a 16 “nebots” d’entre els quals pots triar a quin destinar una aportació econòmica pel seu benestar.

Apadrinaments per mantenir el centre

Fa uns anys, el GOB va posar en marxa la campanya d’apadrinament d’un metre quadrat del seu centre de recuperació de fauna. Les despeses són elevades i es mantenen amb el qual el GOB pot aplegar i subvencions públiques. La feina d’aquest centre és continua, i cada dia hi ha personal que neteja gàbies, dóna menjar i cuida dels animals, siguin transitoris o irrecuperables.

Són aquests darrers els que el GOB ha cregut convenient per fer una campanya d’apadrinaments que et permet, des de casa i a través del web del GOB, triar a l’animal que vols apadrinar i la quantitat, a partir de 20 euros l’any.

Què són animals irrecuperables?

Si alguna vegada has anat al centre de recuperació, segur que t’han contat com na Neferitit, una miloca que fa alguns anys que és inquilina del centre, és cega d’un ull. I per açò, no la poden amollar. Ella és un dels animals que al centre en diuen irrecuperables, ja que tornar-los al seu estat salvatge suposaria la seva mort per no poder desenvolupar-se amb totes les seves facultats. La gran majoria d’irrecuperables són aus que no poden volar per ferides a les ales o perquè han patit accidents que els han deixat incapacitades. És el cas de l’òliba Blancaneus, que no ha tornat a volar com toca des que va ser atropellada. O en Gladiator, un soter a qui li falta un bocí d’ala. A vegades, els animals ingressen al centre amb ferides causades per fils d’electricitat o fins i tot caçadors. El cas de n’Ugo, un dels milans que conviuen amb na Nefertiti, té a veure amb les ferides que va patir a causa d’un aerogenerador, i que s’han de curar de manera periòdica. I en Rossi, un falconet que va entrar amb una fractura a l’ala, ha hagut de quedar perquè els responsables del centre prest van veure que era un animal criat en captivitat sense les capacitats suficients per sobreviure per ell tot sol a la natura.

Però també hi ha altres espècies. En Fausto, la tortuga africana que volta lliure pels terrenys del centre de recuperació, és potser un dels animals més curiosos. Després de patir un accident, va ingressar al centre i s’hi ha quedat, on és un dels habitants més sociables amb els alumnes que van al centre a fer classes d’educació ambiental.

A banda dels animals individuals, les fitxes dels quals es poden veure al web, també hi ha la possibilitat d’apadrinar l’hospital d’animals, la bassa dels Bufos – on es salven les postes de calàpets per assegurar la bona evolució de les cries-, les basses Ninja -on hi ha les tortugues exòtiques d’aigua- i les instal·lacions Testudos -on hi ha les tortugues de terra-. Tots els apadrinaments permeten triar una quantitat anual que va des dels 20 euros als 500.

I a canvi…

Si t’animes a fer-te padrí o padrina d’un dels animals del centre, el GOB t’enviarà un certificat d’apadrinament i al cap de sis mesos t’informaran del seu estat. A més, durant els mesos d’estiu és possible visitar les instal·lacions, quan el GOB obre les portes als visitants. Durant els mesos de fred, primavera i tardor, el centre és un punt de referència per l’educació ambiental de les escoles que decideixen fer-hi una jornada, durant la qual un dels responsables del centre explica les feines que s’hi fan, com s’ha de tractar un animal salvatge ferit i la importància de no tenir espècies exòtiques que puguin malbaratar els ecosistemes de Menorca. També és possible visitar el centre ara, concertant una cita.

Malgrat que fa poques setmanes que s’ha posat en marxa aquesta campanya, ja hi ha alguns padrins i padrines que han fet la seva aportació i així faciliten les despeses de manteniment dels irrecuperables del centre, com és l’alimentació, les cures i les visites al veterinari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *