Un estiu per créixer La proposta del Consell Escolar de Menorca pels adolescents de l’illa

Què es pot fer davant l’augment d’alumnat adolescent que passa l’estiu sense accedir a cap tipus d’oci educatiu o cultural? Com donar resposta als buits que detecta el professorat el setembre quan arriben havent passat massa hores davant les pantalles?

En una recent enquesta del Consell Escolar de Menorca (CEME), que es va passar a uns 800 estudiants de 4t d´ESO es va detectar que passen la major part del temps lliure davant les pantalles o fent esports. Només uns pocs el passen llegint, anant d’excursió o fent voluntariat.

Per respondre a aquestes preocupacions, 4 representants de la Comissió Permanent del Consell Escolar de Menorca, s’han reunit amb les regidores d’Educació i/o Joventut i els tècnics de Joventut dels diferents Ajuntaments de Menorca. S’han convidat els representats de tots els partits polítics, per donar a entendre que l’educació dels joves necessita decisions a llarg termini. Hi han assistit: Més per Menorca i Podemos-Menorca. En representació del professorat que forma part del CEME, Anselm Barber ha donat a conèixer la realitat que es viu als instituts, on any rere any es constata que els alumnes que participen en activitats educatives i participatives tenen una millor implicació en els estudis i en la vida del seu municipi, i que els que no ho fan, adquireixen hàbits consumistes o adictius durant l’estiu que arriben a impregnar la

vida del lleure d’hivern. Posteriorment, la batlesa de Sant Lluís, Montse Morlà i la tècnica de joventut, Ita Riera, han exposat el programa “Compta amb jo”, que es duu a terme al seu poble amb uns resultats altament exitosos. Aquest programa consisteix en oferir oportunitats d’Aprenentatge-Servei a joves entre 14-17 anys que durant un mes (sigui juliol o agost) fan 15 hores setmanals a una entitat, servei municipal o empresa amb l’objectiu d’observar, informar-se, aprendre, fer petites col·laboracions i fins i tot orientar-se per al seu futur professional. És una acció no remunerada però amb una alta compensació educativa pel poble.

Després de compartir el punt de vista dels diferents municipis que han exposat les activitats que també es duen a terme els estius, s’ha acordat oferir la possiblitat d’ adaptar el programa “Compta amb jo” als diferents Ajuntaments, amb el suport econòmic del CEME, aprofitant que vivim a una illa petita on la col·laboració per dur a terme activitats educatives que ja funcionen sempre ha pogut superar diferències de partit. Fins i tot s´ha comentat que si el programa es consolida a nivell insular, podríem arribar a construir un model propi en el futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *