Menorca participa en el projecte europeu INSULAE per a la descarbonització de les illes de la Unió Europea, un programa pilot d’investigació i posada en marxa d’alternatives tecnològiques en matèria d’energia renovable per substituir sistemes dependents de combustibles fòssils. El projecte va ser presentat a la Comissió Europea l’abril de 2018 i el seu inici s’ha fet oficial el passat mes d’abril.
Anomenat INSUALE “Maximització de l’impacte de solucions energètiques innovadores a les illes de la Unió Europea”, el projecte desenvoluparà al llarg de 4 anys un conjunt d’intervencions en matèria energètica a 7 illes europees. Aquestes intervencions es dividiran en dues fases, una primera prova pilot a les illes d’Unije (Croàcia), Bornholm (Dinamarca) i Madeira (Portugal), les denominades “illes far” del projecte, i una segona fase de rèplica a les illes de Menorca, Norderney (Alemanya), Bonaire (Països Baixos) i Psara (Grècia). Així, els resultats de la primera fase d’implementació serviran com a guia per a una millor intervenció a les illes de la fase dos.
Les intervencions que s’han de testar a les set illes abordaran reptes comuns de territoris insulars en relació a la producció i gestió d’energia renovable mitjançant la implementació de models d’innovació tecnològica. En concret seran set les actuacions a posar en pràctica: gestió de l’emmagatzematge i models híbrids de producció energètica renovable, integració i control intel·ligent de sistemes energètics i hídrics, empoderament de les comunitats energètiques insulars, la transició cap a xarxes de distribució elèctrica de corrent contínua, promoció de la bioeconomia local, l’electrificació del transport insular i l’estabilització de xarxes intel·ligents de distribució mitjançant sistemes electrònics d’emmagatzematge i potència.
Aquest conjunt d’actuacions pilot permetran que Menorca entri en contacte amb un primer escenari experimental de transició energètica efectuat en primer lloc a illes amb característiques similars. Una informació valuosa que permetrà concloure sobre la manera d’implementar el propi pla estratègic de transició energètica de l’illa, Menorca 2030, i decidir amb dades les inversions més adequades per a la consecució dels seus objectius de descarbonització. Entre els resultats a esperar a la primera fase d’implementació es troba el desenvolupament de sistemes d’energia renovable entre un 40 i un 70% més barats que aquells basats en combustibles fòssils, així com una reducció de l’11% en l’ús d’aquests combustibles.
El projecte INSULAE
El projecte INSULAE és finançat pel programa marc Horizon 2020, el principal programa d’investigació i innovació de la Unió Europea. Dotat amb un pressupost total de 77.000 milions d’euros, Horizon 2020 té com a objectiu finançar iniciatives i projectes de valor afegit a la Comunitat Europea. INSULAE comptarà amb pressupost total de 12 milions d’euros. Està format per 27 socis entre institucions de recerca, universitats, serveis públics, municipis i empreses privades del sector energètic. El pressupost assignat al Consell Insular de Menorca ascendeix a 133.000 € i és finançat al 100% per la UE.