Joana Gomila, candidata a la batllia de Ciutadella

  • Qui és na Joana Gomila?

Som na Joana Gomila Lluch, tenc 51 anys i som mare de dos fills. Som llicenciada en Matemàtiques per la UAB i professora de secundària a l’IES M. Àngels Cardona. Aquests darrers quatre anys he tingut l’honor i la responsabilitat de ser la batlessa de Ciutadella, acompanyada de persones que han estat el meu estaló: per una banda la meva família i per l’altra els regidors i regidores que m’han acompanyat, en José López, na Laura Anglada, n’Oriol Baradad, na Marta Marquès i en Josep Juaneda. A l’Ajuntament de Ciutadella he estat regidora entre els anys 2007 a 2015.

  • Qui l’acompanya a la candidatura? Per què ha triat a aquestes persones?

Tenc la sort de comptar amb part de l’equip que m’ha fet estaló durant aquests quatres anys: en José López i na Laura Anglada. Ells ja saben què és la gestió municipal i aquests 4 anys de treball els avalen. També s’han sumat a la llista noves cares. N’Andreu Cardona, na Maria Jesús Bagur i en Pere Fiol, que entren amb ganes, amb idees i amb il·lusió i una carrera professional inqüestionable que els avala la capacitat per gestionar. I en Damià Moll i na Cristina Martínez, qui aporten la seva experiència també dins del sector privat però amb una clara vocació pública. Són persones preparades, honestes i amb ganes de fer feina pel poble i tenen la ferma convicció que la política no és més que el servei al poble i la seva gent.

  • Quin és el punt més important del seu programa?

Està clar que tot el que fa referència a atenció social i donar cobertura a les necessitats bàsiques de les persones, com l’habitatge o l’ocupació, seran una prioritat. Però també la cultura i l’educació en valors, sense deixar de banda tot el que fa referència al desenvolupament econòmic i sostenible de Ciutadella, el turisme, el comerç de proximitat, les petites i mitjanes empreses, els productors locals. També la millora de la nostra ciutat perquè sigui un municipi accessible, habitable i sostenible i la millora de la mobilitat i els aparcaments tenen un pes rellevant en el nostre programa.

  • Quines són les principals propostes sobre turisme?

Durant aquest mandat ja hem fet actuacions a les urbanitzacions, com repintat de carrers, canvi de lluminàries a LED, millores a les zones verdes i de les platges, millores als replans…. I hem deixat compromesos 15 projectes amb els quals s’hi invertiran més d’1,6 milions d’euros. Trobam que és important crear productes atractius i donar a conèixer els valors culturals, gastronòmics, naturals i històrics de Ciutadella, si volem un turisme desestacionalitzador. Tenim compromesos, amb una inversió de més de 2 milions d’euros, la rehabilitació del Castell de Sant Nicolau, la rehabilitació del Reial Alcàsser o el museu de Can Saura, que enriquiran l’oferta turística i cultural de Ciutadella. També hem redactat el catàleg de camins públics, una alternativa al Camí de cavalls amb rutes per gaudir del paisatge i la natura.

  • I pel que fa a l’economia?

Tenim clar que l’economia de Ciutadella passa pel suport al comerç de proximitat, als productors locals i a les petites i mitjanes empreses. El mercat agrari i artesà, el projecte ARRU de rehabilitació de cases al nucli antic o la formació pel petit comerç, per posar alguns exemples, són propostes iniciades i que han de seguir, perquè ells són el vertader motor que mou la nostra economia. Fomentarem l’emprenedoria de nous sectors econòmics, com els de les noves tecnologies i les energies renovables. Tot açò passa per millorar la formació dels més joves. Així, seguirem oferint els cursos d’ocupació o formació del Govern de les Illes Balears de joves qualificats. I posarem en marxa el centre integrat de Formació Professional d’Hoteleria i Turisme a l’antiga estació marítima.

  • Quins són els objectius prioritaris en matèria de cultura?

En cultura tenim un objectiu prioritari, que és la construcció de la nova escola municipal de música i arts escèniques. Tenim més de 600 persones que es formen musicalment i tenim clar que es mereixen unes instal·lacions en condicions. No ens oblidam de l’obertura del Teatre des Born, després de destinar 1 milió d’euros en millores que eren necessàries i en col·laboració amb el CIME i GOIB. Volem que sigui gestionat per la Fundació Ciutadella Cultura tenint sempre en compte tot el sector cultural. Can Saura serà el nou museu de Ciutadella amb el nou projecte museogràfic que ja hem presentat aquesta legislatura i que quedarà a punt per executar. Seguirem amb els carnavals temàtics, entre altres programes educatius de caire cultural.

  • Ens parli de quina és la voluntat del PSM en polítiques d’igualtat?

Tenim a punt de tancar el primer Pla d’igualtat de Ciutadella. Creim que és una passa important que, des de l’administració, donem exemple d’una societat més igualitària, justa i inclusiva. Les dones no volem viure amb por, ningú s’ha de sentir estrany per la seva orientació sexual. Com a Ciutat Educadora i Ciutat amiga de la Infància que és Ciutadella hem de seguir treballant i educant com ho hem fet fins ara amb les activitats de sensibilització del Consell infantil, els IES i les escoles, amb les entitats i associacions o les millores en els parcs infantils i el projecte de patis oberts, que són llocs de convivència i d’aprenentatge per als més petits.

  • Donaràn suport a les polítiques socials?

Hem obert el Centre d’Alzheimer i millorat el centre de dia i la casa d’acollida. Hem conveniat més de 600h de servei d’assistència a domicili amb el Govern Balear. Hem augmentat les bonificacions per a l’escolarització 0-3 anys. Som el segon municipi de Balears en inversió en serveis socials. Tanmateix hi queda camí per fer. Per açò, proposam ampliar el geriàtric municipal, així com millorar el SAD de dependència perquè les persones puguin viure a ca seva el màxim tens possible. Per altra banda, cedirem terrenys a Santa Rita per la construcció d’un centre polivalent per persones amb diversitat funcional. També cedirem l’antiga escoleta de Fabiol perquè si puguin ubicar serveis per la infància i família i posarem en marxa el projecte PAIDÓS, per prevenir la pobresa infantil a famílies amb infants de 0 a 6 anys.

  • Quina és la seva postura en relació a ecologisme i energia?

Potenciarem al màxim la utilització d’energies netes i eficients en les instal·lacions municipals com ho hem fet aquests 4 anys, posant plaques solars a llocs públics, com Es Pinaret. Hem canviat més de 200 lluminàries a LED, tant a poble com a urbanitzacions. Volem millorar el sistema de recollida de residus per fer-lo més efectiu a l’hora de reciclar , potenciant la recollida porta a porta. I encararem el problema dels plàstics potenciant l’ús de materials més sostenibles. El tema de l’aigua serà un dels punts importants a tenir en compte en aquests quatre anys.

  • Qué destacaria de la gestió municipal dels darrers 4 anys?

La gestió municipal d’aquests quatre anys s’ha basat en la proximitat amb la ciutadania, la bona gestió econòmica dels doblers públics (estem per davall del 10% d’endeutament municipal), i la transparència (som el 1r municipi en transparència de les Balears). Programes com el de Visitam el teu barri seguiran en marxa i millorarem l’agilitat de l’administració.

Ha estat el mandat més tranquil dels darrers anys a Ciutadella, hem fet molta feina i tenim molts projectes encaminats que volem fer realitat. És necessari que hi hagi una continuïtat de la bona gestió feta i és molt important seguir tenint l’alcaldia i un govern d’esquerres a l’ajuntament, si volem fer de Ciutadella una ciutat moderna i amb les persones i el seu benestar en el centre de totes les polítiques municipals.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *