El 58 % dels càncers diagnosticats en els homes i el 43 % en les dones estan relacionats amb el consum de tabac Durant 2018, un 42,5 % de les persones que assistiren als tallers de tractament del tabaquisme varen deixar de fumar

Cada 31 de maig es commemora el Dia Mundial sense Tabac, amb l’objectiu de sensibilitzar i informar la població sobre els riscs que suposa el consum de tabac per a la salut i animar els fumadors a deixar de fumar.

A les Illes Balears, el 58 % dels càncers diagnosticats en els homes i el 43 % en les dones estan relacionats amb el consum de tabac. Així mateix, s’estima que està relacionat amb un 76 % de les morts per càncer en els homes (pulmó i tumors digestius en primer lloc) i el 57 % en les dones (tumors digestius seguits de càncer de pulmó).

D’altra banda, a les Illes Balears, segons indiquen els resultats de l’Enquesta autonòmica sobre l’ús de drogues en alumnes d’ensenyament secundària (ESTUDES 2016), l’edat d’inici del consum de tabac se situa devers l’edat de 14 anys i del consum diari al voltant de la de 15 anys. La prevalença de consum de tabac, tenint en compte el consum de tabac diari per part del jovent en el darrer mes, és del 9,2 %.

Quant a les diferències de consum entre ambdós sexes, cal destacar que el darrer any els resultats indiquen un percentatge més alt de dones que fumen, un 40,7 % enfront del 31,2 % dels homes.

Davant aquesta realitat, que situa el consum de tabac com una de les amenaces més grans per a la salut pública, la Conselleria de Salut du a terme de forma transversal distints programes per prevenir i tractar aquesta addicció, i prepara un pla de lluita contra el tabaquisme per als propers anys.

Programes de prevenció  
En l’àmbit educatiu, el Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Direcció General de Salut Pública i Participació desenvolupa diferents programes de prevenció de drogodependències i conductes addictives, en els quals varen participar 6.023 alumnes durant el curs escolar 2017-2018.

Els escolars de primària participen en el programa educatiu “Bon dia, Salut” en el qual es treballa la promoció dels hàbits saludables, amb activitats directament relacionades amb el consum de tabac.
Pel que fa a l’educació secundària, hi ha tres programes preventius, dos dels quals aborden el tema del tabac: el programa “Respir@ire” ¾programa digital especialitzat en prevenció de consum de tabac¾ i el programa “Decideix”, que s’orienta a treballar les habilitats socials i la presa de decisions.

Així mateix, la Direcció General de Salut Pública i Participació, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació i Universitat, el Servei de Salut, el Col·legi Oficial d’Infermeria (COIBA), la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (IBAMFIC), l’Associació Balear d’Infermers Comunitaris (ABIC), i l’Associació Espanyola contra el Càncer, impulsa un concurs de pòsters i clipmetratges de prevenció de consum de tabac en els joves per a alumnes d’educació primària i d’educació secundària, el qual enguany arriba a la quarta edició.

També a la Universitat de les Illes Balears s’ha convocat enguany el concurs de fotografia “Si ho tens clar, tria”, enfocat en els beneficis interpersonals i socials de l’eliminació de l’hàbit de fumar. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte de prevenció de les addiccions en la població universitària que desenvolupa la Conselleria de Salut en col·laboració amb l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible.

Tractament en els centres de salut
Respecte de la prevenció i el tractament del consum de tabac, la Gerència d’Atenció Primària del Servei de Salut de les Illes Balears du a terme en els centres de salut accions d’assessorament, orientacions i tallers de tractament del tabaquisme per ajudar la població a abandonar el tabac.

Durant l’any 2018, entre intervencions individuals, grupals i breus que s’han duit a terme des dels centres de salut de les Illes Balears, s’han creat 51 grups de deshabituació del tabaquisme, amb 656 assistents, 279  dels quals seguien sense fumar un any després dels tallers, la qual cosa implica un 42, 5% del total de les persones que varen completar totes les sessions.

Els professionals sanitaris dels centres de salut ofereixen ajuda per deixar de fumar a totes les persones fumadores que acudeixen a les consultes.

Actuacions en la Setmana sense Fum
La Conselleria de Salut promou diverses actuacions amb diferents administracions i entitats socials de les Illes Balears durant la Setmana sense Fum (del 25 al 31 de maig) i el Dia Mundial sense Tabac.

A més de conferències, taules informatives i activitats esportives arreu de totes les Illes, el PADIB ha instal·lat un envelat al carrer de la Rambla de Palma (cantonada amb el carrer dels Oms), amb la finalitat de proporcionar a la ciutadania informació sobre les conseqüències del consum de tabac. La Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, l’Associació Balear d’Infermeria Comunitària i el Servei de Salut hi col·laboraran mitjançant la realització de proves de cooximetria i espirometria.

Els centres de salut i els hospitals de les Illes també promouen la instal·lació de taules informatives i espais dedicats a fer proves de capacitat pulmonar als fumadors i a orientar-los sobre els beneficis i les opcions que tenen per abandonar l’hàbit.

Aprofitant la Setmana sense Fum i el Dia Mundial sense Tabac, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha difós la nova cartelleria sobre el consum de tabac i els nous dispositius que informen de la prohibició de consumir-ne en els espais sense fum.

Platges sense fum
Cal recordar que la Direcció General de Salut Pública i Participació ha iniciat una nova campanya, que començarà aquest estiu, per promoure un ambient saludable en el litoral de les Illes. A través de la campanya “Platges sense fum, platges saludables” es pretén que els ajuntaments costaners declarin espais de les seves platges lliures de fum i s’hi limiti el consum de tabac.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *