La cuina marinera de Mr. Jaume, al Lago de Cala en Bosch Jaume Mesquida Piris, un dels grans caps de sala que ha donat Menorca

A la marina o port esportiu de Cala en Bosch hi ha una bona oferta de bars i restaurants, alguns d’ells amb una cuina marinera que res té a envejar a les dels ports de Ciutadella, Fornells, Maó o Es Castell. Entre ells aquesta setmana m’agradaria destacar la que es fa a Mr. Jaume, que a més a més té com a propietari a un dels grans mestres de sala, el que abans es coneixia com a maitre, de la Ciutadella dels anys 70 i 80. En Jaume Mesquida Piris, coneixedor experimentat del receptari mariner i que ha servit, inclús tant a l’actual Rei, al seu pare i també al seu avi, quan la família reial amarrava al port de Ciutadella.

En Jaume Mesquida Piris, era fill d’un dels grans fabricants de bijuteria i cadenes de plata de la Ciutadella dels anys 40 i 50, on Indústrias Helios, o Cas Aliats, com li deien popularment era tot un referent a la Ciutadella industrial, sabatera i bijuteria d’aquells anys on el turisme era encara un món a descobrir, i del que ell de ben jove en va quedar captivat, perquè en tost de seguir la nissaga familiar, va optar per a fer de cambrer, i d’allà va anar agafant coneixement fins arribar a ser tot un referent al port de Ciutadella, on era el maitre del recordat restaurant Can Manolo.

Es podia dir que en Jaume Mesquida era la mà dreta de Manolo Plens, un dels grans restauradors i que mereix més d’un reconeixement. Allà en Jaume va servir a la família reial espanyola en diferents ocasions. Era quan als anys 70 el rei emèrit venia a Ciutadella a bord del “Fortuna” i a Can Manolo, berenaven, dinaven i sopaven. També el Comte de Barcelona i va fer més d’una estada amarrant el “Giralda”.

La complicitat amb l’actual rei emèrit arribà al punt que més d’una vegada Joan Carles agafava la moto i el casc de Jaume, i partia a fer carretera, a recórrer l’illa des de l’anonimat que tant li agradava i que ha estat més d’una vegada notícia.

Quan va tancar Can Manolo, quan el port de Ciutadella va començar a canviar, en Jaume va ser un dels primers en obrir un restaurant al llavonces nou port esportiu de Cala en Bosch, i allà la seva mestria, que va inculcar als seus fills, ha fet que el restaurant familiar sigui avui en dia tot un referent pels amants de la cuina del peix i del marisc, o dels plats de la cuina marinera menorquina, perquè allà serà un dels pocs restaurants on hi trobarem un arròs sec mariner cuinat en tià de terra, o els peixos al forn amb patates i tomàtigues, el que es coneix com a menjar al forn a la part de Ciutadella, o perol al forn a la banda de Llevant. Molls de roca, cap-roig, déntol, pagre o anfós al forn, a més de la inigualable ratjada al forn amb patates, tomàtiga i tàperes, en són sols una mostra d’aquesta cuina antiga, actualitzada i amb producte de qualitat.

És un bon lloc per anar a menjar una graellada de peix i marisc, els seus musclos del port de Maó a la planxa, les seves cloïsses a la marinera, les escopinyes gravades al forn –un luxe que a pocs llocs pots trobar- i els seus arrossos caldosos, a més de les calderes de llagosta, la llagosta amb cebes o amb pebres, que es pot demanar per comanda, i que la serviran amb tota la qualitat, el tast i els aromes d’aquella cuina marinera que sols un pocs professionals de tota la vida saben donar.

Professionalitat, atenció i bona relació qualitat preu és simplement el que trobaran a un del grans temples de la cuina marinera, de la cuina del peix i el marisc a Menorca.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *