La nostra història

El dia 18 de juny de 1719 el bisbe de Mazzara del Vallo (Sicília) va consagrar solemnement l’església de Santa Maria de Ciutadella, la nostra actual Catedral. Era el temps en què la nostra illa es trobava sota el domini britànic. El bisbe va ser capturat per un vaixell britànic quan navegava rumb a Sicília i va arribar a la nostra illa el dia 10 de maig, sent rebut amb gran alegria pels fidels cristians, perquè feia molts d’anys que el bisbe de Mallorca no havia pogut venir a l’illa . En una crònica de l’època es diu que “el bisbe de Mallorca es posà en contacte amb el presoner i li suplicà que en tot el territori de Menorca que era de la seva jurisdicció, en nom seu beneí, visites, consagres i conferís al poble el Sagrament de la Confirmació, del qual d’ençà del seu predecessor n’havien estat privats” (G. MERATI, Vita del servo di Dio monsignor D. Bartolommeo Castelli, G. Lazzaroni, Venezia 1738). En aquesta mateixa crònica el Bisbe de Mazzara explica que “confirmà onze mil persones, presidí les processons a Maó en dues ocasions, a Ciutadella en la festa del Corpus Christi, beneí i posà la primera pedra de la església de Pares Menors Observants que l’allotjaven a Maó i amb el seu discurs en llengua espanyola inflamà els fidels a que oferissin almoines i ajuts a la construcció del nou temple; consagrà l’església major de Ciutadella i en aquesta sagrada cerimònia pronuncià un altre elegant sermó en llengua castellana, que va ser rebut amb gran aplaudiment del poble”. Poc després, el dia 23 de juny, el Bisbe de Mazzara tornà a embarcar rumb a la seva pàtria, essent acomiadat per “la noblesa, el clergat secular i regular i una nombrosa representació popular”.

Quan va ser erigida la Diòcesi de Menorca el 23 de juliol de 1795, pel Papa Pius VI, es va establir que l’Església de Santa Maria de Ciutadella passés a ser la Catedral de la nova Diòcesi i disposés d’un Capítol de Canonges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *