Les festes de Sant Joan, un debat de futur necessari

Dimarts es va proclamar a l’Ajuntament de Ciutadella la Junta de Caixers que ha de presidir el bienni 2020-20021, una nova junta per a unes noves festes, unes festes que necessiten urgentment d’un debat obert i necessari per a preservar el seu futur, la seva essència i tot allò que des de ben petits els ciutadellencs i ciutadellenques hem anat aprenent dels nostres majors i que guardam gelosament dins els nostros cors.

Sant Joan necessita aquest debat on s’han de posar damunt la taula diferents aspectes que van des de la massificació a la manera de com i qui ha d’organitzar la festa per tal que aquesta no es vagi desvirtuant.

Revisar i adaptar els protocols? Saber que ha passat amb la figura del degà de la junta de caixers senyors, que ara ha estat eliminat? Obrir la presidència de les festes a branques de la noblesa ciutadellenca que fins ara no les han presidit o que fa dècades que no en surt cap del seu llinatge o de la seva branca familiar? Com limitar, si és que es pot l’arribada massiva? La necessitat de més implicació d’altres administracions en les despeses de les festes… i molts altres temes que estan en boca de molts de ciutadellencs i ciutadellenques preocupats per aquests punts i molts altres que han d’anar sorgint i que són mereixedors d’un debat obert i públic, perquè les festes de Sant Joan són les festes de tots els ciutadellencs i ciutadellenques i no sols d’un estament.

És necessari tornar a formar la Junta Municipals de Sant Joan? És necessari implantar el reglament redactat al 1987 i que els nomenaments es facin com els feia l’Ajuntament abans de 1946? Quin ha de ser el paper de la dona?

Les nostres festes són úniques, com ho són les seves particularitats, els membres de la Junta de Caixers del bienni que les presideix, com és respectada, estimada i indispensable la figura del caixer senyor, de sa capellana, dels caixers pagesos i menestrals, sense que açò vulgui dir que la festa sigui patrimoni d’uns i no de tots.

Sabem que tocar la fibra sensible de Sant Joan és un tema delicat, que no agrada a uns i per a altres ho farem d’una manera massa lleugera, però el que sí és cert és que estimam la festa, la respectam i guardam allò que des de petits ens van mostrar, com a molts de ciutadellencs i ciutadellenques que ens preocupa el futur i com es fan darrerament les coses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *