Avui el Setmanari El Iris acompleix 76 anys El mes d'abril es van acomplir els 106 anys de la capçalera

Era el 17 de juliol de 1943 quan va sortir a la llum per primera vegada el primer número d’El Iris en la seva nova etapa com a Setmanari d’Informació i Cultura. El seu fundador i editor va ser l’impressor Josep Al·lès Quintana, i la redacció fa estar formada per Ramon Cavaller Triay, director, Marc Mascaró Montero, cap de redacció i Joan Salord Torrent, cap d’esports.

El Iris va aparèixer per primera vegada a Ciutadella com a Diari Catòlic el primer d’abril de 1913, editat pel Bisbat de Menorca i imprès a l’impremta del Sagrat Cor de Jesús, coneguda popularment com s’Impremta des Racó. Es va publicar fins a 1936 com a Diari Catòlic, i des de 1936 a 1937 com a Diari Antisfascista.

Josep Al·lès Quintana, en Bep de l’Iris, en va ser el primer repartidor del Diari, amb només 8 anys d’edat, encara no havia complert els 9, i va ser per açò que al 1943 decideix que el nou setmanari de Ciutadella porti el nom del recordat Iris. També perquè el franquisme impedia crear nous mitjans de comunicació, i adquirint al Bisbat l’antiga capçalera, va ser reeditar un mitjà que havia quedat aturat a la guerra, però no se li donà permís d’editar com a diari, Europa estava en guerra i el paper era escàs, però si com a setmanari d’informació i cultura.

Des de llavonces, cada setmana, El Iris ha sortit imprés i arriba als seus lectors de Ciutadella, de Menorca, de Mallorca, de Barcelona, Madrid, França i fins i tot a Argentina, Mèxic i República Dominicana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *