Belset, un salt al buit d’uns valents emprenedors

En Guillem Pons Marquès, en Joan Moll Capella i en Josep Benejam Biescas coneixen molt bé el món del calçat. Tots tres han fet feina amb marques ciutadellenques que han fabricat durant molts anys. Però no va ser fins al 2014 que es van decidir ajuntar per, enmig d’una gran crisi, donar una passa endavant i crear la seva pròpia marca, Belset. Reconeixen que és una aposta arriscada, per no dir valenta. Però després de cinc anys de navegar, es mostren orgullosos d’haver aconseguit muntar un negoci de calçat en un moment en què a Ciutadella han tancat fàbriques de les de “tota la vida”.

  • Com va començar la marca de Belset?

Guillem: “Vam començar l’any 2014, però amb una altra marca. I el 2015 va ser realment quan vam muntar Belset. Vam muntar un grup amb representants de fora i de la península i vam muntar una estructura de tal manera que no vam sortir a cegues. Vam fer un petit estudi de quants de parells podia dur cada representant. I vam trobar que si podíem aconseguir una quantitat mínima, podem muntar una mínima estructura. De fet, vam començar a un porxo dalt una casa particular”.

Joan: “Ens coneixem i ja teníem una relació d’amistat i va ser quan jo vaig acabar a Flàvio que ens vam animar. A més, en un moment de crisi econòmica total. Ara la tenim de consum, però l’econòmica va ser millor, per dir-ho d’alguna manera, perquè la gent comprava més.”

  • Enmig d’una crisi de consum i, especialment de calçat, Belset ven?

Guillem: “Sí que hem notat que aquí a Menorca, l’article de mitjana-alta qualitat funciona molt bé, perquè hi ha clientela de pas que aprecia molt el producte. Sobretot són persones de fora, com per exemple els francesos.”

Joan: “Ens passa que al punt de venda de Ciutadella arriben clients que asseguren que a França aquest tipus de calçat ja no existeix. O es compren les sabates de Prada de 800 euros o les fabricades a la Xina que les compren a 20, amb materials de pèssima qualitat. Al món està desapareixent la classe mitjana que compra articles bons però que no arriben a les xifres astronòmiques de les grans marques. Els 200 euros d’unes botes que valen les nostres, fa vessa pagar-los a la majoria de gent.”

Guillem: “Tenim només dos punts de venda a Menorca, en exclusiva. A Ciutadella som a Roseta i a Maó som a la costa de Hannover, a la botiga Complements. A banda, tenim tot el producte d’exportació, tant dins Espanya com a altres llocs: Japó, Regne Unit, Suïssa, Sud Àfrica, Colòmbia, França, etc. Dins Europa es pot borinar.”

  • Com vos ho feis per exportar un producte que gairebé no té client?

Joan: “No és fàcil, però hi ha un públic que és fidel. El que comentàvem abans, els francesos quan arriben aquí potser en compren dos o tres parells, perquè a ca seva no troben aquest tipus de sabata de classe mitja. El terme mig està desapareixent.”

  • Hi ha algun secret per poder mantenir una empresa de calçat avui en dia a Menorca?

Guillem: “Noltros hem fet molta feina amb l’estructura per tal que ens surti a compte amb les possibilitats que vam veure que podíem tenir. Ara mateix només treballam amb una fàbrica. I tot el que és disseny ho feim aquí, de la mà d’en Joan.”

Joan: “Som bastant llançats, i a més el millor que tenim és que hi ha molt bon ambient. I cada un està al seu lloc i sap quina és la feina que li toca. Jo estic a la part creativa, mentre en Guiem és qui s’encarrega de la part de clients i administrativa. A més, tenim a en Josep com a soci a Belset. ”

Guillem: “No feim una gran producció, però és el que ens permet poder viure d’açò. A més, les ajudes públiques ens han permès posar-mos al día per renovar la maquinària per dissenyar”

Joan: “I més en uns temps complicats. Crec que podem dir que hem tingut molt de valor de crear una nova marca, fer inversió en un nou negoci d’un sector que està en crisi”

  • També feu avarques.

Guillem: “L’avarca ens està donant bastant. És una línia que només duim en Joan i jo. I no ens esperàvem que la línia que hem tret, amb el nom de Belset Rustic, donés tant com està donant. Va ser una sorpresa”

Joan: “També és cert que l’avarca que feim ja no és la típica de tota la vida. És una sabata més elaborada, que pots dur per un sopar elegant. I a més, la línia de Belset Rustic sí que la tenim per moltes botigues.”

Joan: “Intentam anar damunt de les tendències i adaptar-les a la nostra manera de fer, a banda dels acabats i el material de qualitat. Els nostres clients demanen sabates super còmodes, molt confortables, i de qualitat, que puguin durar uns quants anys. Al final, el que hem de fer és adaptar-nos al què demana el client. I qui compra avui en dia cerca una sabata esportiva que pugui dur cada dia”

Guillem: “El que és fet a Menorca, ven. Tota la vida, la sabata de Menorca ha destacat per la qualitat, i encara hi ha gent que ho aprecia. Afortunadament”

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *