Excavació arqueològica i de restauració de Torre d’en Galmés Nou projecte d’excavació i restauració amb l’objectiu de trobar les cases més antigues del poblat de Torre d’en Galmés

Torre d’en Galmés (Alaior) és un dels poblats talaiòtics més grans de les illes Balears, i un element central de la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni de la Humanitat. Per aquest motiu, any rere any, aquest jaciment rep desenes de milers de visitants.

D’ençà la dècada dels 90, l’associació d’Amics del Museu de Menorca desenvolupa tasques d’investigació, posada en valor i divulgació sobre la prehistòria de Menorca, i sens dubte Torre d’en Galmés és un dels jaciments on més s’ha treballat.

Codirigeixen la intervenció els arqueòlegs Borja Corral i Carlos de Salort. Les tasques de restauració corren a càrrec dels restauradors-conservadors Francesc Isbert i Cecília Ligero. Participen en el projecte estudiants i graduats de diferents universitats d’Espanya i voluntaris de Menorca.

Concretament enguany s’ha comptat amb una quinzena d’estudiants i graduats de les Universitats de Sevilla, Màlaga, València, Complutense de Madrid i de l’Escola de Restauració de Bens Culturals de Catalunya. També una desena de voluntaris de Menorca.

La campanya es divideix en dues fases: tres setmanes d’excavació al jaciment entre els dies 8 i 26 de juliol; i feines de laboratori arqueològic i de restauració-conservació durant el mes d’agost al local de l’associació a Maó.

A llarg termini l’excavació que s’ha encetat enguany al sector nord del poblat pretén descobrir l’antiguitat i la funcionalitat d’un conjunt d’estructures de la part alta, molt a prop dels talaiots i que, possiblement, es correspon a la més antiga. Així durant aquestes tres setmanes s’ha començat per despedregar una primera estructura de planta de tendència circular que aparentment sembla ser una casa talaiòtica amb un portal clarament situat a l’est -cosa poc habitual en les cases talaiòtiques conegudes-. Recordem que si bé es coneix força bé com eren les cases del talaiòtic final (500-123 aC) gràcies a diferents intervencions arqueològiques a la part baixa de Torre d’en Galmés, no sabem pràcticament res sobre les cases anteriors a aquest període.

Aquest projecte és possible gràcies al finançament del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament d’Alaior i els socis de l’associació d’Amics del Museu de Menorca.

Compta amb el recolzament científic de la Boston University, el Royal Institute for Cultural Heritage de Bèlgica, l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Bens Culturals de Catalunya i l’empresa de topografia TANIT SL.

També hi col·laboren l’Ajuntament de Maó, la Fundació Foment del Turisme de Menorca, el Museu de Menorca, INJOVE, Menorca Foto, menjars preparats La Paella, Rótulos Ornaque, el Consell Escolar de Menorca que participa durant el mes d’agost amb el programa «Un estiu per créixer».

PORTES OBERTES

Dimarts 30 de juliol a les 19.00 hores està prevista una jornada de portes obertes per a mostrar i explicar a tothom com ha anat la intervenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *