Adéu al nostre model turístic i econòmic?

L’onada de calor que estam patint, no sols a Menorca i a l’Estat espanyol, sinó a tota Europa amb els valors màxims de temperatura més elevats des de que hi ha dades meteorològiques, a més que tot apunta que de cada any els estius seran més càlids i més secs, ha encès la veu d’alarma no sols a la comunitat científica, que fa anys que ens ho ve advertint, sinó també a estaments polítics i econòmics.

El mes d’octubre de l’any passat, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va emetre un devastador informe en el que ens advertia dels impactes de l’escalfament global a 1,5 graus centígrads, que suposaria una pujada del nivell de la mar en uns tres metres.

El gel del pol nord i Groenlàndia s’està fonent més ràpid que mai i ho ha fet en el més de juliol més càlid que es recorda, ens queda encara un agost calorós per endavant.

Si no hi posam remei entre tots, podem dir adéu al nostre model turístic i econòmic, perquè una pujada de tres metres del nivell de la mar es traduirà amb la desaparició dels actuals ports, de les nostres platges, i de part dels nuclis urbans situats aprop de la mar com és el cas de Fornells o Cales Fonts, entre altres, com també desapareixerien els bars, locals comercials i restaurants de bona part del ports de Ciutadella i de Maó.

La comunitat científica assegura que encara no sap quant de temps pot tardar en produir-se aquest augment, però les darreres investigacions auguren que si no es posa remei, si no es redueix la contaminació per carboni, es podria patir un augment del nivell de la mar en el present segle de dos metres, i el doble en el següent.

Si seguim així, serà al 2040, així ho preveuen els científics quan la temperatura haurà pujat aquests fatídics 1,5 graus.

El mes de setembre, una cimera sobre canvi climàtic haurà de marcar el camí a seguir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *