Novembre d’estrelles a Menorca: obertes les inscripcions per la II Trobada Internacional d’Astroturisme i el proper Curs de Monitors Starlight Tots dos esdeveniments tindran lloc a l'illa aquesta tardor i estan destinats tant a professionals com aficionats del turisme d'estrelles

Foto: Toni Cladera©

El turisme d’estrelles comptarà aquesta tardor a Menorca amb dues de les seves cites més importants. D’una banda, l’illa acollirà del 18 al 27 de novembre, el proper curs de Monitors Starlight per a la capacitació de guies turístics especialitzats en astroturisme. D’altra banda, entre el 28 i el 30 de novembre, tindrà lloc la II Trobada Internacional d’Astroturisme, el congrés anual més important del sector i que reuneix tota classe d’agents, organismes i territoris certificats del turisme astronòmic. Per a tots dos esdeveniments acaben d’obrir-se les inscripcions, que podran efecturase a través de la pàgina web de l’organisme organitzador, la Fundació Starlight.

Curs de Monitors Starlight

Del 18 al 27 de novembre, es formaran a l’illa (reserva i Destinació Turística Starlight) un nou grup de Monitors Starlight.

El Turisme de d’estrelles és un segment emergent de la indústria turística que no només té un valor cultural i econòmic en si mateix, sinó que significa un element de mobilització per a altres activitats i instal·lacions en zones que, tot i tenir a la natura el seu valor principal, necessiten ampliar la seva oferta i implantar factors de dinamització per a la seva economia.

Aquest nou turisme exigeix la capacitació de “Monitors Astronòmics Starlight”, especialitzats en conduir grups en la nit i en el dia, perquè els visitants, a més de gaudir de la natura i de la riquesa cultural de l’entorn, puguin enriquir, a través de la divulgació, els seus coneixements de l’Univers, divisant aquest a simple vista o amb senzills instruments d’observació.


La Fundació Starlight, tenint en compte les peculiaritats i l’alt nivell d’exigència de la demanda actual i futura del astroturisme, és l’entitat encarregada d’organitzar i impartir aquests cursos que compten amb una gran acceptació i que ja s’han celebrat en diversos llocs d’arreu del món.

Aquest curs es durà a terme del 18 al 27 de novembre al centre de Convencions des Mercadal. La formació, combina classes teòriques i pràctiques i té una durada de 60 hores. Inclou matèries sobre astronomia i astroturisme. El curs és impartit per un grup de professors amb gram experiència en l’ensenyament d’aquests Cursos Starlight. Les classes sobre coneixements astronòmics van a càrrec de astrofísics professionals, mentre que les corresponents a matèries de astroturisme seran impartides per professionals i empresaris d’aquesta branca del turisme sostenible.

Els interessats a formar-se per oferir serveis d’observació d’estrelles, hauran de pagar una quota simbòlica per reservar la seva plaça, a més d’acreditar la condició de guia oficial de turisme, empresari o empleat acreditat en el sector del astroturisme, astrònom aficionat o professional, o estar vinculat al sector astroturístic.

La quota d’inscripció és de 55 € per als residents a Menorca, 85 € per als residents en qualsevol altra illa Balear i 150 € per a la resta de participants. El 5% de la quota pagada pels residents i el 10% de la quota pagada per la resta de participants es destinarà a sufragar alguna acció mediambiental a l’illa.

Com que el curs està subvencionat per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, i atès que la quota d’assistents és limitada, en cas de sobrepassar les sol·licituds, tindran prioritat aquelles persones que, complint els requisits exigits, siguin residents a l’illa de Menorca, a més de tenir en compte l’ordre d’inscripció.

Les inscripcions al curs ja es poden realitzar a través de la pàgina web de la fundació www.fundacionstarlight.org

II Trobada Starlight de Astroturisme

Foto: Toni Cladera©

La Trobada Starlight tindrà lloc del 28 al 30 de novembre a l’illa de Llatzeret i comptarà amb més de 50 professionals del astroturisme nacional i internacional. A més, el dissabte 30 tindrà lloc un sopar de gala per tancar la Trobada, en la qual es farà lliurament dels I Premis Internacionals Starlight, els primers premis internacionals en reconeixement a la feina en diferents branques de l’astroturisme que lliura la fundació.

La Fundació Starlight va triar Menorca com a punt de trobada del II Congrés Internacional de Astroturisme. Aquest comptarà amb tota mena d’agents d’organismes relacionats amb el turisme astronòmic i estaran convidats tots els territoris certificats com a destinació turística Starlight.

La directora de la Fundació va explicar: “Esperem que en aquesta segona edició se segueixi avançant en la recerca de la resposta als múltiples reptes a què s’enfronta el astroturismo, així com en la defensa del cel nocturn i la difusió del coneixement astronòmic i confiem que aquesta cita serveixi com a punt de trobada de tots els que formen part de la família Starlight”.

Les inscripcions ja es poden realitzar a través de la pàgina web de la fundació www.fundacionstarlight.org. 

Una illa Reserva de Biosfera com a seu

Foto: Toni Cladera©

A més de ser Reserva de Biosfera, Menorca va ser declarada destinació turística i reserva Starlight per la Fundació Starlight a principi d’aquest any 2019, després de diverses auditories i estudis que confirmaven la qualitat del cel nocturn de l’illa i el seu potencial per desenvolupar activitats turístiques relacionades amb les estrelles.

Així Menorca s’ha convertit en l’única illa de la Mediterrània certificada com a Reserva i Destí turísitcs Starlight. Aquests nomenaments, més enllà de ser una nova oportunitat per al turisme sostenible i el que es coneix com a turisme d’estrelles, també permetran treballar per protegir el cel nocturn, reduir la contaminació lumínica i avançar cap a una millor eficiència energètica, en sintonia amb la condició de Reserva de Biosfera.

Aquest compromís amb la conservació del cel nocturn és el que ha convertit a Menorca a seu per al proper Curs de Monitors Starlight. I la II Trobada Starlight de Astroturismo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.