Actes 8 Març

El Consorci de Residus i Energia adaptarà l’enllumenat públic de sis urbanitzacions de Menorca La segona fase preveu 317.115 euros a Cala en Blanes

 

Les urbanitzacions de Sa Mesquida, Punta Prima, s’Algar, Son Vilar, Son Parc i Coves Noves i Sant Tomàs ja tenen projecte per la renovació i/o adaptació de l’enllumenat públic. L’objectiu dels projectes és millorar l’ l’eficiència energètica en aquestes urbanitzacions i, alhora, complir amb el reglament de protecció del medi nocturn de Menorca per disminuir la contaminació lumínica.

Es tracta de la primera fase dels projectes de millora de l’enllumenat en urbanitzacions que es duran a tots els municipis de Menorca. Aquesta actuació forma part del conjunt de projectes subvencionats a través de les inversions financerament sostenibles (IFS) a càrrec del superàvit pressupostari de l’exercici del Consell Insular l’any 2017 que ha estat cedit al Consorci de Residus i Energia per a l’execució d’aquests projectes. 

Inversions per municipi i projecte

L’import total per a la realització d’aquestes obres és de 994.000 € i per aquesta primera fase, corresponent als sis projectes mencionats, s’invertiran 411.764 €. La repartició d’aquesta quantia total s’ha fet en relació al PIC turístic de cada municipi: Alaior (130.870 €), Es Castell (56.260 €), Ciutadella (317.115 €), Ferreries (55.226 €), Maó (73.158 €), Es Mercadal (141.028 €), Es Migjorn (72.472 €) i Sant Lluís (147.867 €). 

Cada municipi invertirà aquests fons del Consell Insular en els diferents projectes elaborats a les corresponents urbanitzacions duent-los a terme en una o dues fases. En aquesta primera fase els projectes per urbanització ascendeixen a les següents sumes: Sa Mesquida (48.771 €), Punta Prima (50. 869 €), s’Algar Ciutat Jardí II (96.998 €), Son Vilar (56.260 €), Sant Tomàs (72.472 €), i en un projecte conjunt Coves Noves i Son Parc (141.028 €).

Els sis projectes inclosos en aquesta primera fase, i que han sortit  a licitació pública, contemplen la substitució i adaptació de les intal·lacions de l’enllumenat exterior per a la millora de l’eficiència energètica. Gràcies al canvi de la tecnologia de les llumeneres (es substitueixen làmpades de descàrrega per tecnologia LED) serà possible un estalvi directe sobre la factura elèctrica dels ajuntaments ja que es reduirà el consum. S’estima que aquesta reducció en el consum d’energia elèctrica serà proper al 60% a cada urbanització.

Segona fase del projecte 

La segona fase del projecte de renovació i adaptació de l’enllumenat públic, que farà públiques les licitacions quan es tanquin tots els projectes, es realitzarà a les urbanitzacions de Cala en Blanes (317.115 €), Cala Galdana (55.226 €), Cala’n Porter (130.870 €) i es Grau (24.387 €).

A més, la renovació de les instal·lacions de l’enllumenat també complirà amb les condicions que estableix el Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca que es va aprovar inicialment el juliol del 2018.

Dit reglament, es va fer tenint en compte el punt de partida de l’illa i va permetre establir la prioritat d’actuacions a desenvolupar per no només millorar l’eficiència energètica, sinó també reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la contaminació lumínica i i millorar la qualitat del cel nocturn, per oferir una millor experiència d’observació del firmament. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.