Una altra manera de comprar és possible (només has de donar una oportunitat) A eliris.cat t'oferim tres exemples d'altres maneres de comprar

Estem acostumats a anar al supermercat, omplir el carret per la setmana i tornar-hi al cap de 7 dies. Independentment del que necessitem. Però, t’has plantejat fer la compra d’una manera més conscient i sostenible? Aquesta setmana vos presentam tres alternatives que aposten per una compra més responsable amb el planeta i amb la nostra salut. Productes ecològics, envasos inexistents i producte local de temporada són opcions que de cada vegada cobren més força entre les persones que volen un planeta millor. O, potser, només un futur per l’únic planeta que tenim.

El segell ecològic: garantia de salut

En Miquel Comellas és l’únic carnisser a tota Menorca que ven carn ecològica certificada. Cada vegada que una peça entra a la seva carnisseria, el pagès que li ha venut li ha de fer entrega d’un document amb totes les especificacions de l’animal, el qual va marcat amb un codi. Així, en cas que una inspecció detecti alguna cosa estranya, en Miquel és capaç d’anar a la font per saber què ha passat. “Els controls són molt exhaustius, però és que no ens adonam que estem jugant amb la nostra salut”, diu. I fa la comparació amb la compra d’un cotxe. “Quan has de triar un vehicle, no t’importa pagar una mica més si les prestacions i la seguretat són millor. Per què ens costa tant aplicar-nos aquesta regla a nosaltres mateixos?”, es demana. Fa uns 7 anys que va començar l’aventura de vendre producte ecològic, i diu que de cada vegada són més les persones que trien aquest tipus de compra. “Si només compares el preu entre carn ecològica i la resta, certament, sembla més cara. Però, en realitat, i a la llarga, la carn normal surt molt més cara. Primer, perquè quan la cuines amolla químics que la fan tornar gran i vistosa, però que empitjoren la seva qualitat. I segon, perquè, al cap dels anys, el cos se’n ressent. A països d’Europa tenen molt clar que el menjar ecològic és un bé per tota la societat, perquè tot i ser més car de produir -les produccions són més petites i s’han de vendre a un preu més elevat-, la despesa en sanitat baixa de manera exponencial”, explica en Miquel. Com assegurar-nos de què el que hem comprat és realment ecològic? Fàcil: has de cercar l’etiqueta del Consell Balear de la producció agrària ecològica.

Comprar sense envasos és possible

Estem en plena “neurosi” del plàstic. La realitat és que l’invent estrella del segle XX està fent desastres al segle XXI. I començam a ser conscients de les dimensions. Així és com sorgeixen alternatives a la compra que et permeten emprar els teus propis envasos reutilitzables. Perquè, si les nostres àvies no necessitaven bosses de plàstic per anar a la plaça, com és que ara no sabem viure sense elles? La botiga de Granel, davall Ses Voltes, és un d’aquests comerços dels quals pots sortir sense un gram de plàstic. Arròs, llegums, cereals, cafès, pastes i molts altres articles estan ficats a dins de dispensadors que un mateix pot fer anar i agafar la quantitat adequada. Na Mari Torrico, la propietària, assegura que costa que les persones ens acostumem a aquest tipus de compra. “Sí que hem notat que cada vegada hi ha més clients que venen amb els seus envasos, com pots de vidre, a comprar. Gent més major, per exemple. Però encara ens falta molta consciència. I una de les grans barreres és el preu. No podem competir amb les grans superfícies en aquest aspecte.” Na Mari explica que la reducció d’envasos a Granel arriba des de l’origen. “Els productes que compram venen en sacs grossos, per emprar-ne el menor nombre possible. A la botiga tenim bosses de paper, però sempre intentam incentivar als compradors habituals a dur els seus pots, perquè, per poc que sigui, s’estalvien el cost del sac de paper que tenim aquí.”

La reducció d’envasos, però no és la màxima prioritat de Granel. “Més que conscienciar de què hem de reduir els envasos, que també, és fer veure que hauríem de comprar la quantitat que realment necessitam. I no més de la que toca i que després n’haguem de tirar perquè s’ha fet malbé.” Ets conscients de tot el menjar que tires?

Compra en local. Pensa en global.

El local Ses Eres farà un anyet aquest mes d’agost. La filosofia de l’establiment d’en Joan Pons és la d’oferir producte fresc local i de temporada. I complementar-ho amb un servei de restauració que empra aquests mateixos productes per oferir batuts i sucs fets al moment. La idea darrera Ses Eres: evitar al màxim els desplaçaments que suposa dur productes de fora. “Treballam molt amb produccions integrades, que estan a un pas de ser ecològiques però que no compten amb el segell que les distingeix com a tal. I que ens ofereixen productes de l’illa. Per exemple, tenim pebres vermells que es cultiven a hivernacle menorquí. Però també tenim molta fruita d’ara, com melons”.

Sorprèn que, com na Mari, en Joan trobi més consciència de comprar producte local entre la gent més major. “Tenim clientela de barri, que compra aquí el producte fresc en lloc d’anar al supermercat. Per posar un exemple: no té res a veure el gust d’una tomàtiga cultivada a Ciutadella que una ens arriba de fora. I açò, es nota.”

Text: Itziar Lecea – Fotos: Itziar Lecea ©Setmanari El Iris

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *