Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 49 % Menorca passa del 55 al 51% i és la que més reserves d'aigua té

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes d’agost, ha caigut dos punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 49 % de mitjana. El descens es registra a tres de les quatre illes: així, Mallorca passa del 51 % al 50 %; Menorca, del 55 % al 51 %; Eivissa, del 45 % al 40 %. Finalment, Formentera, queda al 46 %. En l’àmbit general, la situació és pitjor que fa un any quan les reserves hídriques de les illes es trobaven, de mitjana, al 52%.

És preocupant la dada de Menorca que abans del mes d’agost tenia unes reserves del 55% i ha davallat al 51%, un 4%, quan a Mallorca la davallada ha estat només de l’1%, si bé la major es produeix a Eivissa que passa del 45% al 40 %.

La pressió i saturació turística que ha patit Menorca al llarg del mes d’agost, no sols ha afectat carreteres, platges i massificació dels nuclis antics, sinó que també hem patit una davallada important dels nostres recursos hídrics.

De les deu unitats de demanda (UD) que hi ha a les Illes Balears, cinc (UD Manacor-Felanitx, Migjorn, Palma-Alcúdia, Tramuntana Sud i Eivissa) entren aquest mes en escenari de prealerta de sequera. Cal recordar que la UD Tramuntana Nord ja va entrar en aquest escenari el mes de juliol. Això vol dir que, tal com estipula el Decret 54/2017 pel qual s’aprova el Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears, cal començar a prendre una sèrie de mesures de gestió als municipis que integren aquests sis UD.

Atès que setembre sol ser un mes relativament humit i que les extraccions disminuiran és de suposar que la situació a final de mes sigui millor que l’actual, tot i que l’escenari no variarà.

En conseqüència, el mes de setembre hi seguirà havent 6 UD en l’escenari de Prealerta i no en sortiran, almanco, fins el mes de novembre ja que per canviar d’escenari és necessari tres mesos seguits en situació de normalitat.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *