Transició Energètica reclama al Govern central que acceleri l’aprovació i aplicació de les mesures que han de possibilitar el canvi de model energètic a les Illes El vicepresident i conseller, Juan Pedro Yllanes, sol·licita una reunió a la ministra en funcions Teresa Ribera per abordar l’assumpte

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, ha demanat al Govern central en funcions que desbloquegi els tràmits que li competeixen amb l’objectiu d’avançar en la transició energètica a les Illes Balears. Es tracta de mesures indispensables per tal d’eliminar les energies contaminats, fer extensiu l’ús de les renovables i, en definitiva, possibilitar el canvi de model energètic que persegueix el Govern de les Illes Balears.

Amb aquest escrit, la Conselleria demana fixar una reunió entre el vicepresident, Juan Pedro Yllanes, i la ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per tal d’abordar totes aquestes qüestions. La voluntat és que això sigui possible dins un termini de temps raonable i sense haver d’alterar el calendari previst de les actuacions que han de sostenir la transició energètica a la nostra comunitat.

Projectes pendents de l’acció del Govern central

En aquest sentit, i pel que fa a Es Murterar, la Conselleria creu cabdal i de màxima urgència que el Ministeri aprovi la modificació del règim retributiu que permeti el manteniment de tota la plantilla de la central tèrmica, tal com s’acordà al febrer passat.

També està en mans de l’executiu central la posada en marxa dels mecanismes que han de garantir l’adaptació de la central d’Eivissa a la Directiva d’emissions industrials i a les Millores Tècniques Disponibles, que està previst que entrin en vigor a l’agost de 2021. La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic recorda al Ministeri que el bloqueig d’aquesta adaptació podria comportar una mancança de subministrament d’aquí al 2024 o, fins i tot, abans. El motiu és que diversos grups hauran de deixar de funcionar per mor de les restriccions ambientals.

En paral·lel, la carta enviada al Ministeri recorda que la central tèrmica de Maó es troba en aquesta mateixa situació. Per això mateix, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic demana la implicació ministerial perquè la central de Menorca es pugui adaptar a la normativa ambiental i al gas natural, tal com està previst.

En el cas de Menorca, a més, es fa especial menció a la situació de fragilitat del sistema elèctric. Així doncs, i amb l’objectiu d’implicar tots els agents responsables i revertir aquesta situació, la Vicepresidència de les Illes Balears convida el Ministeri per a la Transició Ecològica a formar part de la Comissió de Seguiment creada recentment entre el Govern, el Consell de Menorca, Red Eléctrica i Endesa que ha de supervisar el subministrament de l’illa.

La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic també demana a Madrid que es doni màxima prioritat a la tramitació del nou enllaç Eivissa-Formentera i, així, poder clausurar la central de Formentera, amb la turbina més cara de tot Espanya.

Preocupació per la inestabilitat política al Govern central

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha traslladat la seva preocupació pel que fa a la inestabilitat política del país i, també, el seu desig que es resolgui en breu i es pugui formar govern. Mentrestant però, la situació actual fa que projectes clau per al subministrament elèctric i el canvi de model energètic de les Illes continuïn en suspens. Per això, demana una nova planificació energètica que inclogui dobles enllaços entre les illes i amb la Península, l’aprovació d’un règim retributiu especial per a renovables, la transferència de fons d’eficiència energètica i FEDER, així com l’adaptació de la normativa en matèria de distribució i transport a la penetració d’energies netes.

Suggereix, a més, que l’incentiu d’autoconsum tengui en compte la diferència dels costos de generació elèctrica entre les Illes i la Península, atès que són més cars a la nostra comunitat.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *