Les previsions de creixement del Govern per a 2020 se situen en el 2,1%, marcat per les incerteses internacionals El conseller Negueruela apunta a la normalització del cicle econòmic, després d’increments acumulats que, en el darrer quadrienni, sumen un 14,2%

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat dilluns un anàlisi de la conjuntura econòmica de les Illes i ha assenyalat que a el creixement previst per a 2020 es mantindrà en valors positius, entorn al 2,1%, d’acord amb les prediccions de la Direcció General de Model Econòmic i Ocupació; aquest creixement, més moderat que en anteriors períodes a causa de les incerteses a nivell internacional, se situa, no obstant per sobre de les previsions de creixement a Espanya (1,9%) i a la UE (1,6%). Aquesta dada permetrà donar continuïtat al procés de creació d’ocupació engegat en els darrers anys, segons ha indicat el conseller.

Negueruela, que ha presentat aquestes dades juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha indicat, que el conjunt d’incerteses externes tant a nivell nacional com europeu i internacional, fan que s’hagi d’extremar la “cautela”, i caldrà fer un seguiment intens a determinades situacions com són “la manera com Gran Bretanya plantegi el Brèxit, la situació d’estancament de determinats països de la Unió Europea, la guerra comercial de grans blocs com Estats Units o Xina i la manca d’un Govern central”, que fa que no hi hagin Pressupostos Generals de l’Estat i s’alenteixin inversions previstes per a les Illes Balears.

Amb tot, el conseller ha expressat que hi ha indicadors positius com el comportament del mercat turístic o la despesa en comerç que fan preveure que el 2019 es tancarà amb un creixement superior al 2% i s’emmarca en un procés de una normalització del cicle econòmic, una mica per sobre de l’entorn europeu, després d’haver encadenat intensos creixements en els darrers anys. Un altre indicador que ha posat en valor Negueruela és el d’increments salarials, ja que “les Illes continuen en la senda del creixement i permet que les empreses assumeixin increments en els convenis col·lectius. És clar que si les empreses no veiessin que seguiran creant economia, no acceptarien aquests increments salarials que es donen a les Illes”, ha afirmat.

Consell assessor

Finalment, i amb l’objecte d’estar més atents a l’evolució de la conjuntura econòmica i de les incerteses cada vegada més grans que planteja el marc internacional, el conseller ha anunciat que es crearà un consell assessor d’assumptes econòmics que estarà composat per diversos agents tals com entitats bancàries, cambres de comerç, ISBA i empreses de diferents sectors, per tal de fer-ne un seguiment acurat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *