Actes 8 Març

Un nou curs escolar amb recursos insuficients

Aquesta setmana s’ha iniciat el curs escolar a les Illes. De l’11 de setembre de 2019 (excepte l’alumnat d’FP que començarà el dia 23) al 19 de juny de 2020 hi haurà 176 dies lectius. Balears serà una de les comunitats que tindrà més hores lectives de les que recomana la llei aprovada aquest mateix any al Congrés; tot i així, com ja sabem, en l’ensenyament el que importa no són les hores lectives, sinó la qualitat d’aquestes i el contingut.

Un dels temes que preocupa especialment als educadors és la ratio d’alumnes per aula, especialment als centres de Secundària (Instituts) on la mitjana és d’entre 25 i 30 alumnes a cada classe. Des dels 42 alumnes d’aquelles aules de l’EGB als 25 d’ara s’ha avançat bastant, però així i tot, no és suficient. També reclamen un educador, i és que és més que necessari pels centres de Secundària, on hi conviuen fillets de 12 anys amb joves de 18, d’àmbits, procedències i entorns familiars ben diversos. Les necessitats a Primària també van en el sentit d’augmentar recursos humans, com mestres de suport o especialistes. I amb la implantació de les noves tecnologies electròniques, almenys un tècnic o especialista en electrònica que vagi rotant per tots les centres. I una demanda històrica: un administratiu. I és que els equips directius (director, secretari i cap d’estudis) es dediquen a complimentar burocràcia pràcticament tot el dia.

Pel que fa als recursos econòmics les coses no  han millorat aquests darrers anys: un mestre de Menorca si vol una prestatgeria pels llibres de la biblioteca d’aula, l’ha de pagar amb els seus doblers; així de trist. Gestionar el dia a dia d’una escola tant pel que fa a recursos humans com econòmics, és molt difícil. I quan per fi, des de la conselleria balear d’Educació aproven una partida important per millorar els centres (construir uns nous lavabos o un vestuari per canviar-se), han d’esperar anys a veure les obres realitzades perquè “ han sorgit altres prioritats”… El que no solen explicar és que les “altres prioritats” sempre sorgeixen a Mallorca i, com és habitual, Menorca queda a la cua d’inversions.

Tanmateix: bon inici de curs escolar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.