Actes 8 Març

Més per Menorca demana al ministeri de Foment si pensa controlar també la renda dels usuaris de l’AVE Les lamentables declaracions del ministre Ábalos denoten un greu menyspreu per part del govern del PSOE a la problemàtica de la insularitat

Aeroport Menorca

Ahir el ministre de foment del govern del PSOE José Luís Ábalos va declarar al Congrés que l’Agència Tributària estava creuant dades entre els beneficiaris del descompte de resident i les seves rendes. Malauradament, no ho va dir en el sentit de disposar de més informació sobre el perfil dels usuaris, sinó com una amenaça per fer callar a balears i canaris.

Més per Menorca valora de forma molt negativa que el ministre vulgui ventilar així les legítimes queixes dels ciutadans de les illes per no veure compensats adequadament per part de l’Estat els costos de la insularitat. És molt lamentable que un ministre del Govern central respongui de forma fanfarrona i amenaçant en lloc de mantenir un debat mesurat, assenyat i rigorós sobre la problemàtica de la insularitat. Malauradament, és una mostra més del nivell del debat polític a Espanya.

Amb aquestes declaracions, el govern del PSOE demostra tenir un profund menyspreu, a banda d’un immens desconeixement, de la problemàtica de la insularitat. Els habitants de les Illes Balears tenim dret (art. 138 de la Constitució) a veure compensats els costos de la insularitat, no pas per tenir una renda baixa, sinó pel simple fet de viure en un territori insular. La referència a la renda dels usuaris del descompte d’insularitat denoten que el ministre Ábalos entén que els ciutadans balears viatjam únicament per plaer i no pas per necessitat. I, encara que ho féssim per plaer, se suposa que tenim dret a la mobilitat igual que el tenen els ciutadans de la península, que es beneficien d’una xarxa de carreteres i d’una xarxa ferroviària profundament subvencionada.

Cal recordar que Espanya és el segon país del món pel que fa a l’extensió de la xarxa d’alta velocitat, només superat per la Xina. Que en els anys de desplegament d’aquesta xarxa totalment desmesurada si ha invertit més de 50.000 milions d’euros, del que en resulta que cada espanyol (balears i canaris inclosos) han subvencionat amb 1.100 € cadascun l’estesa d’aquesta xarxa. Instam al Ministeri que els seus estudis inclogui també una anàlisi de la renda dels usuaris de l’AVE i que, arribat el cas, consideri també la possibilitat de repercutir en els bitllets el cost complet del servei, inclosa l’amortització de la inversió inicial.

Sobre aquest tema, el portaveu de Més per Menorca al Parlament Josep Castells ha declarat que el debat sobre la renda dels beneficiaris el descompte de resident «és absolutament demagògic. Pensem per exemple en un professional que resideix a les Illes, però té gran part de la seva clientela a la Península. Probablement aquest professional, amb una renda mitjana o alta, pot residir, gastar i tributar a les Illes únicament perquè veu compensats els costos de la insularitat amb un descompte del 75%. Si aquest professional no tengués aquest descompte, simplement no podria residir a les Illes Balears. Aquest és el destí que el ministre de foment del PSOE vol per a les nostres Illes?».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.