Tots contra la Crisi Climàtica!

Mobilitzacions arreu del món del 20 al 27 de setembre, i una gran vaga mundial avui divendres 27. La jove activista mediambiental Greta Thundberg i entitats de tot el món han participat d’accions al llarg de tota la setmana, amb motiu de la cimera pel clima que començà el passat dilluns a Nova York.

Organitzacions juvenils i ambientals i col·lectius de la societat civil de països arreu del món fan una crida a donar suport a la vaga, perquè l’emergència climàtica afecta a totes les persones del món. El moviment vol ser una xarxa per aportar solucions al que anomenen “el repte més gran de la història de la humanitat”: per exigir justícia ambiental i intergeneracional, un futur, i pressionar les classes polítiques a actuar amb responsabilitat enfront la crisi climàtica.

La cimera de Nova York

El passat dilluns 23 de setembre se celebrà la Cimera pel Clima a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Hi participà Greta Thundberg, que travessà l’Atlàntic amb un veler solar per arribar-hi. La cimera tenia la missió d’accelerar la implementació de l’Acord de París sobre Canvi Climàtic, i s’anuncià com a “un salt ambiciós en la política nacional i col·lectiva”, gràcies al suport econòmic a l’agenda pel clima. El president Trump, negacionista confés del Canvi Climàtic, assistí, el mateix dia, al mateix edifici, a un altre acte.

La vaga

L’exigència als governs per a que prenguin mesures efectives davant l’emergència climàtica ha estat plantejada per col·lectius i moviments com Fridays for future Extinction Rebellion. El moviment Friday for Future ha impulsat una setmana de mobilitzacions arreu del món al llarg de la setmana i que finalitza avui divendres amb la vaga mundial pel clima. Estan convidades a sumar-s’hi organitzacions i persones de tot el món. De fet, aquests dies, s’han programat quasi 1.000 accions arreu del planeta. A Espanya són prop de 400 les organitzacions que s’han adherit a la convocatòria de vaga i al manifest (que vam publicar a El Iris en el nombre 3.887). A Menorca ja fa setmanes que diverses associacions i persones a títol individual es reuneixen per tractar el tema i preparar els actes reivindicatius. La idea és que el màxim de gent s’hi pugui sumar amb una aturada mínima de 15 minuts a les 12h d’aquest divendres i que , qui vulgui, participi a la Manifestació organitzada a les 19 h a la Plaça Explanada de Maó.

 

Principals causes del canvi climàtic i l’escalfament global

  1. Transport contaminant

La primera de les causes del canvi climàtic recau en el transport. El 40% de les emissions a Espanya provenen de cotxes, camions, furgonetes, autobusos … però també d’embarcacions aquàtiques o aèries.

  1. Edificis que necessiten rehabilitació energètica

El 36% dels gasos emesos a Europa són per culpa d’edificis que necessiten una rehabilitació energètica:

Aïllament: un correcte aïllament tèrmic redueix al 50% el consum d’energia.

Estanquitat: evitar fuites d’aire o segellar buits entre finestres i parets pot reduir entre un 30% i un 50% el consum.

Ventilació: una ventilació eficient redueix en un 90% la demanda de calor.

  1. La indústria com a causa del canvi climàtic

Podríem pensar que indústries com la química o la petroliera són dues de les principals causes del canvi climàtic. Així és, però no estan soles: encara que no ho sembli, indústries com la dels colorants, del PVC, del clor o de la metal·lúrgia també afecten en gran mesura, ja que generen una gran quantitat de residus, alguns d’ells altament tòxics.

  1. Generació excessiva de residus

Cada persona que viu a Europa genera més d’un quilo i mig de fems al dia. El 60% d’aquestes escombraries consisteix en envasos i bosses de plàstic. En aquest punt, els propis ciutadans tenim la clau per reduir els residus, i és possible fer-ho amb petites accions quotidianes.

  1. Agricultura i ramaderia: sistema alimentari no sostenible

L’actual sistema alimentari és incompatible amb la cura del medi ambient. El sistema en què es basen l’agricultura i la ramaderia és una de les principals causes del canvi climàtic i l’escalfament global. De fet, si la població europea consumís la meitat de la carn que consumeix, estaríem estalviant-li al planeta entre un 25% i un 40% d’emissions d’efecte hivernacle.

  1. Malbaratament d’energia

Hi ha una llarga llista de coses que tots i totes podem fer en el nostre dia a dia per deixar de malbaratar energia. Sabies que el teu ordinador emet l’equivalent a entre 50 i 200 grams de CO2? Pensa-ho cada vegada que vagis a posar en marxa un interruptor o a mantenir-lo encès.

  1. Desforestació

La desforestació no té només un impacte directe en el seu entorn: l’efecte es genera a tot el planeta. Els arbres tenen la virtut de transformar el CO2 en oxigen i és, precisament, el CO2, el gas que més emetem. Si en lloc de cuidar els nostres boscos ens dediquem a eliminar-los, la concentració d’aquest gas a l’atmosfera serà encara més gran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *