Actes 8 Març

El Govern consensua amb consells insulars i agents econòmics i socials un conjunt de mesures per fer front a la fallida de Thomas Cook Les actuacions, que es remetran al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme consisteixen en ajuts per al mercat laboral, de finançament, connectivitat, promoció i inversions

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i els consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, han presentat avui un document que recull un conjunt de mesures per pal·liar la situació creada les Illes Balears arran de la fallida de Thomas Cook.
En una reunió mantinguda al Consolat avui capvespre, el Govern ha tancat el document que ha estat consensuat pels quatre Consells insulars, CAEB,PIMEB, CCOO, UGT, les federacions hoteleres de totes les illes i la Federació balear de Transports. L’objectiu és remetre aquest document d’actuacions avui mateix al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, perquè se’n valori el seu contingut.

En acabar la reunió, el conseller Negueruela ha destacat la importància d’aquestes mesures, “necessàries per a pal·liar un primer impacte que pugui causar la fallida de Thomas Cook a les nostres illes”. Ha afegit que “es treballarà en cinc línies d’actuació, començant per la part laboral, amb mesures destinades a ajudar la situació dels aturats, un estímul necessari en aquests moments”.

D’altra banda, el conseller ha anunciat que “a partir d’ara ens posam a treballar ja en les mesures que impulsarem des d’aquesta Comunitat”, sempre des del consens, i ha avançat que “s’incorporaran mesures específiques per als treballadors afectats”.

Cinc línies d’acció

El document presentat al Ministeri dirigit per Reyes Maroto  preveu mesures en cinc àmbits:

1. Actuacions per fer front als efectes negatius causats al mercat laboral, tant per efectes directes pel tancament de Thomas Cook a la seva plantilla, com també per possibles impactes laborals en empreses col·laboradores (hotels, transports i distribució).

En aquest sentit es plantegen mesures per estendre al mes d’octubre les bonificacions de les quotes a la Seguretat Social per a tots els sectors afectats (a més dels mesos de novembre, febrer i març, que ja són habituals de cada any). També se sol·liciten programes de diversificació econòmica i reciclatge formatiu, així com agilitat en tota la tramitació d’ajuts, especialment els referits al Fons de Garantia Salarial (FOGASA) i en coordinació amb el SEPE. Finalment  es plantegen ajuts per a aquells treballadors que ni cobren ni poden accedir al subsidi, com a conseqüència de la situació de fallida.

2. Accions per a facilitar la liquiditat a empreses afectades i la promoció d’inversions que garanteixin la seva viabilitat en properes temporades, tals com: línies ICO; ajornament en el pagament d’impostos (IVA i IAE) i mesures per incentivar la inversió.

3. Actuacions per a mantenir una connectivitat que garanteixi el flux de turistes als principals destins de les Illes. En aquest sentit, des de les Illes es demana una reducció de les taxes aeroportuàries fins al 50% durant els propers 6-9 mesos i un desplegament de campanyes de comarketing amb Turespaña.

4. Accions lligades a la fidelització de clients, la promoció en mercats estratègics i la millora dels destins de les illes. Es demana un Pla de xoc de promoció amb Turespaña i una ampliació del programa Imserso de la 3a edat per a les Illes Balears i Canàries.

5. Inversions en destins turístics claus, com a estratègia per a reconvertir zones madures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.