L’Impost de Turisme Sostenible finançarà l’adaptació de 125 hectàrees de bosc al canvi climàtic Les actuacions permetran millorar la prevenció d’incendis forestals i recuperar antigues zones de conreu

Natural pine forest in Aucanada, Mallorca, Spain.

El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria de Medi Ambient i Territori a encarregar a l’empresa pública TRAGSA les actuacions de millora del paisatge forestal del bosc públic de les Illes Balears. El projecte, finançat per l’impost de turisme sostenible (ITS), està dotat d’un pressupost de 620.125 €. El termini d’execució finalitza el 30 de novembre de 2020.

Aquest projecte consisteix a dur a terme treballs silvícoles en una superfície de 125 hectàrees dins boscs d’utilitat pública propietat del Govern i ubicats a Mallorca, on es concentren el 96 % de les forests d’utilitat pública propietat de la Comunitat Autònoma. Les localitzacions on es preveu intervenir inclouen alzinar, pinar i garriga, a finques com Menut, Binifaldó, Son Moragues, Planícia o Son Real, entre d’altres.

En total, es faran treballs silvícoles en una superfície de 125 hectàrees de conformitat amb el que preveu el Pla Forestal de les Illes Balears.

Les actuacions que es pretenen dur a terme amb aquest contracte són les següents:

— Eixermar i aclarir les masses forestals en punts estratègics per a la prevenció d’incendis forestals.
— Desbrossar la faixa auxiliar existent de prevenció d’incendis forestals.
— Aplicar un tractament silvícola per millorar les masses forestals consistent en podes d’aclarides.
— Recuperar antics conreus agrícoles, actualment coberts per massa forestal i ubicats en punts estratègics de prevenció.
— Fer un afavoriment vegetal i una conversió en bosc de llavors d’alzinars per a la millora genètica.

Les actuacions pretenen adaptar els boscs públics al canvi climàtic a fi d’augmentar-ne la resiliència davant l’escalfament global, alhora que es procura multiplicar-ne la capacitat de capturar CO2, a fi d’optimitzar els serveis ecosistèmics que proporcionen, especialment com a embornals de carboni.

La defensa del bosc comporta frenar el problema ambiental més sever que pateix actualment la conca mediterrània: la desertificació. L’absència de coberta vegetal accelera els processos erosius i provoca una minoració irrecuperable de la qualitat i quantitat de sòl forestal disponible per permetre l’assentament de les comunitats vegetals pròpies de l’arxipèlag.

A més, el bosc permet preservar la biodiversitat, recarregar aqüífers, levitar l’erosió laminar, capturar carboni, aprofitar recursos renovables, oferir usos recreatius, científics i pedagògics, i, sobretot, garantir un paisatge de la màxima qualitat per a tots els ciutadans.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *