L’afiliació a la Seguretat Social al setembre registra un màxim històric en aquest mes, amb 574.789 persones treballant La taxa d’atur administratiu baixa fins al 6,6%, dues dècimes menys que fa un any, i es registren 40.377 persones desocupades

El nombre d’afiliacions a la Seguretat Social durant el mes de setembre a les Illes Balears ha estat de 574.789 persones, la qual cosa representa un increment anual de 13.566 persones ocupades (2,4%, dins la mitjana nacional) i un màxim històric per a un mes de setembre. D’aquesta manera, és la primera vegada que un més de setembre supera els 570.000 llocs de feina, i aquesta creació d’ocupació es produeix a totes les illes, sectors i trams d’edat.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha indicat que les dades d’ocupació estan en sintonia amb l’economia de les Illes, que en el segon semestre de 2019 ha registrat un increment en el VAB del 2%, segons la Direcció General d’Ocupació i Economia.

Negueruela, que ha presentat aquesta setmana les dades d’afiliació i atur corresponents a setembre juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, que les dades turístiques (publicades ahir) mostren també resultats positius, ja que a l’acumulat de gener a agost, la despesa turística s’ha incrementat gairebé un 2,4%, fins arribar als 12.357 milions d’euros, i el nombre de visitants des de gener a agost sumen 12,2 milions, un 0,4% més que el mateix període de l’any anterior.

Ocupació neta és indefinida

El conseller Negueruela ha expressat, d’altra banda, que la taxa de parcialitat de les Illes ja se situa en el 15,9% en el mes d’agost (darrera dada disponible) mentre que la mitjana nacional encara es troba en el 23%; d’aquesta manera, les Illes Balears ja presenten una taxa de parcialitat 4 punts per davall de la de 2015.

Igualment, Negueruela ha destacat que la qualitat segueix traslladant-se a l’ocupació indefinida, ja que en el mes d’agost es va registrar un màxim històric de 281.645 llocs de feina indefinits, un 28,4% més que en el 2015. D’aquesta manera, la taxa de temporalitat és del 36,5%, gairebé 4 punts percentuals per davall del 2015.

Baixa la taxa d’atur administratiu

D’altra banda, el nombre de persones aturades en el darrer dia de setembre va ser de 40.377 persones. Amb la dada de setembre, la taxa d’atur administratiu continua la tendència de descens, situant-se en el 6,6%, una reducció de 0,2 punts percentuals respecte al mateix mes de 2018. Negueruela ha puntualitzat que, igual que va passar en els mesos de juliol i agost, pel setembre s’han registrat unes xifres que gairebé suposen la plena ocupació.

L’atur de llarga durada s’està reduint interanualment a un major ritme, tres vegades superior al del conjunt de l’atur. Pel que fa al percentatge de persones desocupades amb cobertura d’atur (20.296), aquesta taxa ha augmentat considerablement en el darrer any, passant del 46,7% de 2018 al 50,2% d’enguany (3,5 punts percentuals més).

Thomas Cook

Finalment el conseller ha indicat que, després d’haver mantingut una conversació amb el Ministeri de Turisme, “se’ns ha assenyalat que el Govern de l’Estat ampliarà la bonificació del 50% de les quotes de la seguretat social de fixos discontinus als mesos d’octubre i desembre”. D’aquesta manera, el Govern d’Espanya atén una de les preocupacions principals traslladades des de les Illes balears, que permetrà incentivar la contractació en aquelles empreses que “puguin estar en situació de dificultats”.

Negueruela ha celebrat aquesta notícia i ha recordat que va en la línia de l’ajornament del pagament de quotes a la Seguretat Social, inclòs en el paquet de mesures que es va remetre a Madrid a principis d’aquesta setmana.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *