La “real food”

Estam en una societat on vivim rodejats d’aliments precuinats que ens diuen que ens ajuden a fer la nostra vida més fàcil, però el seu abús pot tenir efectes molt perjudicials per a la nostra salut que van des del sobre pres, l’obesitat, malalties cardiovasculars, diabètis… De cada vegada hi ha més estudis que ens alerten d’aquesta plaga alimentaria i ens recomanen el retornar al menjar real, a la dieta de les nostres àvies i canviar també els nostre hàbits, tant a la cuina com a la manera de comprar els aliments.

Un viatge de retorn als aliments de tota la vida, en el seu estat més natural, o el que es pot traduir també en una aposta ferma pel producte local, que ha de ser el protagonista del 75% de la nostra cistella de la compra. És per açò que apostarem pels aliments de temporada, el retorn als mercats o als establiments que apostin pel producte fresc i no manipulat, encara que hem de reconèixer que hi ha uns aliments processats que són bons, com els congelats, els plats cuinats per empreses locals i que tenen la seva data d’elaboració i consum a la vista, les llaunes de peixos com la sardina, la tonyina, i mol·luscs com musclos, escopinyes de gallet, l’oli d’oliva…

Canviar els hàbits del que mengem i del què compram és necessari, primer per a apostar per aliments frescos, i per altra banda evitar aquells que vénen en safates o borses de plàstic, tot evitant el sucre ocult dels aliments processats i ultra processats, que els trobarem en forma de sucre moreno, panela, dextrosa, fructosa, maltodextrina, sacarosa, maltosa…

Real food a la menorquina

Podem apostar també pel nostra receptari local, per la cuina de les mares i les àvies, tornar a la cuina de quan érem petits els que avui passam dels 50 anys. En tost de berenar cereals processats, muesli, granola, granola amb sucre i greixos afegits, fer un bon berenar de pa de blat de xeixa o pa de forn, no industrial, amb formatge, embotits locals com el cuixot o la sobrassada, o fins i tot fer com quan érem petits amb una pastilla de xocolata feta de cacao 100% natural. Canviar les galetes i bolleria industrial per productes nostres com els arrissats, crespellets, duquesitas, coques de patata… Si els nostres infants són d’hamburguesa i kétchup, canviar cap a un cóc o un plat de pilotes amb tomatigat fet a casa…

Hem de retornar al consum del peix, la carn i les verdures de Menorca, les de temporada. Evitar per exemple un nuggets de pollastre i fer a casa un pit de pollastre arrebossat, en lloc de les varetes de peix processades, servir un plat de maire, mòllera o llucet fregits en oli d’oliva.

Menjar llegum tres vegades a la setmana, ara estam en temps de tardor, és un bona opció, tot defugint de “fabadas” de llauna. Com també apostar pels talls de carn tradicionals, que han estat tallats per carnissers de confiança i amb ells fer plats del nostre receptari com una panadera de be o de porc, carn amb salsa, carn amb fesols, pilotes amb tomatigat o amb salsa d’ametlla, costelles de porc o de be al forn amb patates… com també recuperar plats com el bullit, la patata bullida amb mongetes, les llenties, els ciurons o les mongetes amb arròs o amb patata, els arrossos dins el tià, raoles d’endívia o de carn, o de bacallà en tost de les croquetes congelades i processades, que no sabem quina carn porten i carregades d’estabilitzants i conservants.

Hem de comprar les lletugues, tomàtigues, cebes, pebres, sense envasar, tot defugint de les safates de plàstic i forespan, tot escollint aquelles que més ens agradin o ens recomani la persona que està al front de la fruiteria, bé sigui d’una petita botiga de barri, una paradeta del mercat o bé d’un supermercat de capital menorquí.

Fer un plannig de menjar setmanal és una bona opció, i que aquest sigui variat, no repetitiu setmana a setmana, on el producte local i el producte fresc en siguin els principals protagonistes.

Noltros hi guanyarem en salut, i el planeta en estalvi de plàstics, envasos de forespan, i d’aquelles coses que malmeten la salut del planeta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *