Actes 8 Març

Els usuaris dels centres d’atenció a la Salut Mental visiten l’Hotel Audax

La setmana passada, amb motiu del dia internacional de la Salut Mental, els usuaris dels centres d’atenció a la Salut Mental del Consell Insular de Menorca van poder gaudir d’una celebració dins un entorn privilegiat: l’Hotel Audax a la platja de Cala Galdana, al qual els usuaris dels centres de dia del Consell han accedit per mèrit propi, en un intercanvi mutu. 

Durant aquest any els usuaris han participat en un taller que ha consistit en l’elaboració d’unes quantes roses de paper que l’hotel ha ofert durant l’estiu als seus clients com a regal de benvinguda, incorporant una targeta explicativa del col·lectiu que les ha elaborat. Per açò, la setmana passada, com a contrapartida, els usuaris han pogut visitar l’hotel i han pogut fer ús de totes les seves instal·lacions. D’aquesta manera, els usuaris han vist reconegut el valor de la seva tasca i han pogut integrar-se, com a un client més, a les prestacions de l’hotel, incloent-hi l’ús de l’Spa i la piscina.  

Aquesta acció va tenir lloc la setmana passada, precisament, el dia internacional de la salut mental, per posar en valor els diferents projectes que hem realitzat aquest estiu amb l’objectiu de donar a conèixer l’especial capacitat creativa d’aquest col·lectiu. 

D’una part, la presentació del primer número de la revista elaborada íntegrament als centres de dia, amb un treball col·lectiu destinat a mostrar qui són, què fan, que anhelen en el seu dia a dia, i d’altra l’exposició de la part del taller artístic duit a terme de la mà de Silvia Soler, llicenciada en Belles Arts, com a part del projecte “Versió Original. Art brut”, que finalitzà el 30 de setembre. Les obres aquí exposades són una mostra del nivell creatiu de les persones diagnosticades d’una malaltia mental greu, ja que el que es coneix internacionalment com art brut té un valor artístic per sí mateix, més enllà de la tècnica pictòrica. 

L’èxit més important d’aquest taller ha estat que les persones participants han pogut comprovar la visibilitat aconseguida, ben lluny de per la via de la solidaritat (empatia, compassió…) amb les seves dificultats per part de la comunitat, sinó per la via de l’admiració pel resultat aconseguit en les seves obres.   

El fil conductor al llarg de totes les activitats ha estat que l’empoderament de les persones que pateixen algunes limitacions a causa d’una malaltia mental afavoreix el reconeixement social i propi (autoconcepte, autoestima), que es una manera més de lluitar contra l’estigma que envolta al col·lectiu.

 

Estem convençuts que aquest és el camí per a normalitzar un col·lectiu que mereix ser considerat com un grup humà ple d’individualitats, persones cadascuna d’elles amb les seves capacitats i dificultats com a qualsevol altre. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.