Alimentació Saludable, la nova unitat didàctica de la Reserva de Biosfera de Menorca

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera suma un nou títol a la seva col·lecció de quaderns didàctics per a alumnes de primària i secundària. La nova unitat, la sisena de la col·lecció, tracta sobre l’Alimentació Saludable a la Reserva de Biosfera de Menorca, una guia que ensenya als més joves què és l’alimentació saludable i com es vincula amb la terra, la cultura, l’economia i la conservació del territori.

Igual que els anteriors números, aquest quadern té com a objectiu educar en valors sobre els diferents i variats àmbits que es treballen en una reserva de biosfera atenent a la seva transversalitat i la interrelació de tots ells. Així, agafant com a tema principal l’alimentació, aquest quadern tracta aspectes com la producció alimentària, la relació entre alimentació i salut, la gastronomia de Menorca, el malbaratament alimentari o la seva importància en la conservació del territori. Aquests temes es desgranen per abordar conceptes com la sobirania alimentària a l’illa, el producte de proximitat i de temporada, l’agricultura ecològica o el paper de la dona en la producció d’aliments.

La finalitat última és transmetre a l’alumnat la rellevància que té l’alimentació en un territori, i donar a conèixer el model alimentari que es persegueix implementar a la reserva amb l’Estratègia Alimentària de Menorca després de l’adhesió de l’illa al Pacte de Milà el 2017, un pacte que persegueix la implementació de sistemes alimentaris sostenibles, saludables, inclusius i amb més sobirania.

La nova unitat s’afegeix així a les unitats ja existents sobre “Reserva de Biosfera”, “Geologia”, “Energia”, “Biodiversitat terrestre” i “Biodiversitat marina” de la col·lecció de quaderns didàctics. Aquesta col·lecció s’utilitza com a material de suport en els tallers que imparteix l’Agència Menorca Reserva de Biosfera en centres educatius en el marc del programa educatiu Salut Jove i Cultura del Consell Insular de Menorca.

Els tallers, 18 en total aquest curs escolar, estan dirigits a tots els nivells educatius, des d’infantil a cicles formatius o adults, i busquen incorporar els valors mediambientals en els centres educatius. Aquest any els tallers de Salut Jove i Cultura impartits des de l’Agència han rebut 253 peticions, de manera que al llarg d’aquest curs escolar 2019-2020 més de 4000 alumnes participaran en aquestes activitats.

Tot i que aquestes unitats solen anar relacionades amb tallers concrets del programa Salut Jove i Cultura, qualsevol centre educatiu que estigui interessat pot sol·licitar-les al Consell Insular de Menorca, que disposa d’un estoc en format paper. A més, aquest material està també disponible en format digital i accessible a tot el públic en l’apartat d’educació ambiental de la nostra web.

Com en edicions anteriors, aquests quaderns han estat editats buscant minimitzar l’impacte ambiental inherent als materials i processos utilitzats. Per això, compten amb l’ecoetiqueta DAP o motxilla ecològica, l’anomenada declaració ambiental de producte amb la qual es calcula el comportament ambiental de la publicació, es declaren les bones pràctiques ambientals de les empreses implicades i es proporciona informació sobre l’impacte ambiental estalviat en relació a una publicació impresa comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.