Consell Insular i Govern Balear acorden a la seva primera reunió treballar pel producte local i la recuperació del camp La presidenta Susana Mora i la consellera Mae de la Concha han valorat molt positivament la reunió i han dit estar “en la mateixa línia” d’actuació

La Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, acompanyada pel conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, ha rebut la primera visita oficial de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear, Mae de la Concha, acompanyada pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens. S’ha tractat d’una reunió institucional que ha servit per marcar el full de ruta de les iniciatives, projectes i necessitats a destacar i portar a terme durant aquesta legislatura.

Entre els temes tractats s’ha remarcat la necessitat d’agilitzar els ajuts del FOGAIBA -una qüestió en la qual, segons la Conselleria, ja s’està treballant amb mesures efectives, i s’ha reivindicat que Menorca tingui més pes en els processos participatius de la PAC i la PDR. Ambdós temes han estat traslladats a l’administració nombroses ocasions per part dels agricultors i ramaders de la nostra illa.

Pel que fa al sector pesquer, s’ha incidit en què a les Comissions Interinsulars del Consell Pesquer de les Illes Balears tinguin en compte a Menorca en l’elaboració del Pla del Mediterrani. També s’ha mostrat la preocupació per la manca de relleu generacional d’aquest sector. Per la seva banda, des de la Conselleria s’ha traslladat el treball que ja s’està fent per fer de la pesca una activitat més rendible que els joves tornin a veure com atractiva.

Un altre dels temes tractats a la reunió, i que resulta fonamental per les polítiques que es volen impulsar durant aquesta legislatura des d’ambdues institucions, és el foment i el reconeixement del paper de la dona en el món rural, així com també facilitar als pagesos joves l’accés a més terres per desenvolupar noves explotacions agràries.

Tant el Consell Insular com la Conselleria veuen fonamental també fomentar la diversificació productiva i la innovació del sector a Menorca, així com també s’ha incidit amb la necessitat d’impulsar les marques de garantia, IGP i DO de Menorca. Tots aquests factors es consideren imprescindibles per garantir un mercat sòlid i un teixit productiu fort i estable.

La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha volgut traslladar a la consellera el treball conjunt que també s’està creant amb el sector turístic i la restauració de Menorca per fomentar el consum dels nostres productes local i de km 0. Una política en la qual coincideix amb la Conselleria, que de fet ha creat una nova Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària molt centrada en aquest objectiu. Dos dels exemples exposats per la presidenta d’aquesta sinergia han estat la Fira Arrels i la candidatura de Menorca com a regió gastronòmica 2022 de l’IGCAT.

Per últim, tant el Consell Insular com la Conselleria d’Agricultura han expressat la necessitat de treballar políticament des de totes les institucions per aconseguir el règim especial agrari per a les Balears dins la reforma de la nova PAC. Un règim que compensaria els costs de la insularitat per als productors illencs, i que suposaria rebre fins a un 50% més de fons de la PAC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.