Premi Born, prestigi, qualitat i, enguany, excepcionalitat

Aquest cap de setmana Ciutadella reviurà la gran festa anual del Teatre que organitza el Cercle Artístic. I no és que el teatre que es fa durant tot l’any sigui menor, ans al contrari, si el nostre poble és ric en alguna cosa és, precisament, amb el gust pel teatre. Escenaris com el de Sant Miquel, Calós, Es Born o el recordat d’Acció Catòlica…entremesos, sarsueles, sainets, drames, musicals…actors i actrius dels que declamaven versos shakespearians fins als joves actors que fan els pastorets…de les grans produccions fins al teatre de butxaca…tot un món que, generació a generació, ha omplert, i omple – gràcies a les companyies actuals – els cors dels ciutadellencs de l’art de Talia. Hi ha tradició, hi ha història, hi ha bagatge, hi ha present i ben segur que hi haurà futur.  I clar, el premi Born, en té un lloc destacat. La d’enguany ja és la XLIV edició, i arriba amb una xifra elevadíssima de participants: 228 obres! 40 més que l’any passat i d’aquestes un 88% són d’origen estatal però també n’hi ha d’originals d’àmbit internacional, sobretot provinents del continent americà. Una d’aquestes 288 rebrà aquest dissabte el guardó dotat amb 14.000 euros i l’edició en les 4 llengües de l’Estat.

Enguany es compleix el que hauria de ser un objectiu fixat per sempre: poder representar un Premi Born a una gala del Premi Born. I és que l’obra que veuran els espectadors a la gala és “El principi d’Arquímedes” de Josep Maria Miró, Premi Born de 2011, una obra que ja du centenars de representacions arreu del món i que aquí veurem dirigida i interpretada per menorquins, un fet excepcional i d’un mèrit enorme. Val a dir que “El principi d’Arquímedes” va ser adaptada al cinema per Ventura Pons el 2015 amb el títol d’ “El virus de la por”. Aquest fet i els centenars de representacions arreu del món només ens indiquen l’alta qualitat de les obres guanyadores del Premi Born. Prestigi no sempre vol dir qualitat, idò en el cas del Premi Born ja és indestriable una cosa de l’altra.

Aquesta serà, així ho esperam tots, la darrera gala del Premi que es celebrarà fora del Teatre des Born d’ençà s’iniciaren les obres d’enderroc i reforma fa 14 anys, un nou motiu per esperar amb ànsia el Premi Born XLV mentre gaudim de totes les activitats que conformen l’edició d’enguany.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *