144.100 dosis de vacunes contra la grip La consellera Patricia Gómez ha presentat la campanya contra la grip,  que es perllongarà del 5 de novembre al 19 de desembre

La Conselleria de Salut i Consum distribuirà 144.100 dosis de vacunes contra la grip estacional a les Illes Balears. Així ho ha explicat  la consellera Patricia Gómez durant la presentació de la campanya de vacunació contra la grip 2019-2020. S’estima que l’any passat devers 15.000 persones varen patir aquesta malaltia a les Illes Balears.

Durant la campanya d’enguany, que començarà el 5 de novembre i es perllongarà fins al 19 de desembre, la Conselleria de Salut i Consum distribuirà 144.100 dosis de vacunes a les Illes Balears, de les quals:

 •  67.000 per a persones més grans de 65 anys amb factors de risc, treballadors sanitaris, cuidadors de malalts, treballadors de serveis essencials i dones embarassades.
 •  77.000, amb una altra composició més específica, per a persones més grans de 65 anys.
 •  100 dosis de vacuna per a persones amb al·lèrgia a l’ou.

En aquests moments, ja s’han repartit 108.610 vacunes als centres de salut de les Illes Balears. A Mallorca se n’han distribuït 85.030 dosis; a Menorca, 9.000 dosis, i a les Pitiüses, 14.580. La resta de dosis es distribuiran en funció de les necessitats de cada centre de salut.

L’objectiu és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc, especialment de la gent gran o amb malalties cròniques, atès que la grip pot descompensar les seves patologies, ocasionar-los un ingrés hospitalari o, fins i tot, derivar en complicacions molt greus i causar la mort.

Un altre col·lectiu de gran interès és el format pels professionals de la salut. El personal mèdic i d’infermeria que es vacuna i recomana la vacunació, alhora que contribueix a millorar les cobertures, amb la seva acció, a més de protegir-se a ells mateixos, protegeixen els pacients que atenen i la comunitat en general d’una malaltia que, en alguns casos, pot ser mortal. Cal no oblidar que la vacunació és una acció pel bé comú.

Des de la Conselleria de Salut i Consum es vol transmetre la idea que la vacunació, a més d’un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus amb la grip.

En aquest sentit, la campanya de difusió s’adreça a les persones més grans de 65 anys, a les persones amb malalties cròniques, a les dones embarassades, als cuidadors de malalts, infants i gent gran, als professionals sanitaris i al personal que ofereix serveis de resposta ràpida a la comunitat, com ara bombers, policies, etc., amb l’objectiu de conscienciar-los de la importància que té protegir-se davant aquesta malaltia.

Així doncs, enguany es duran a terme les accions següents per augmentar la cobertura de la vacunació de la grip entre la població:

 •  Informar-ne la població i conscienciar-la, amb la distribució de pòsters als centres de salut, hospitals, ajuntaments i altres indrets de gran afluència, i també amb anuncis a la ràdio, la televisió, la premsa escrita, etc. També s’ha dissenyat una web específica (grip.caib.es) per informar sobre aquesta campanya.
 •  Personalitzar el missatge centrat en la població de risc mitjançant la tramesa de més de 262.475 SMS adreçats a aquest col·lectiu.
 •  Informar els professionals sobre la vacunació antigripal.
 •  Millorar el sistema de registre del procediment de vacunació.
 •  Millorar la difusió dels resultats del programa entre els professionals sanitaris perquè tenguin informació actualitzada sobre el desenvolupament de la campanya.

Col·lectius de risc

Els col·lectius de risc establerts són els següents:

 •  Les persones més grans de 65 anys.
 •  Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
 •  Les persones immunodeprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari).
 •  Els pacients amb obesitat mòrbida.
 •  Els malalts afectats per algun tipus de deteriorament cognitiu (síndrome de Down, demències, etc.).
 •  Les persones amb un implant coclear (dispositiu auditiu) o en espera de rebre’l.
 •  Els infants prematurs en els primers dos anys de vida.
 •  Les dones embarassades. Enguany es continua recomanant la vacunació a les embarassades en qualsevol mes de la gestació. La vacunació de les mares protegeix també els futurs nounats.
 •  Les persones de qualsevol edat que viuen en una institució. Com en les altres campanyes, es repartiran vacunes a centres penitenciaris, residències geriàtriques i de persones discapacitades, casals de gent gran i mútues de treballadors.
 •  Els serveis essencials per a la comunitat. Es recomana molt especialment la vacunació als col·lectius que poden transmetre la grip a les persones dels grups de risc, com són el personal sanitari, el personal de les residències de gent gran i de residències de discapacitats, els cuidadors de malalts amb patologia crònica o les persones que hi conviuen, i els que ofereixen serveis de resposta ràpida a la comunitat o treballen en aquest àmbit (policia, bombers i protecció civil).
 •  Els educadors d’escoletes de 0 a 5 anys.

Les persones interessades a vacunar-se poden demanar cita prèvia al Servei de Salut telefonant al 971 43 70 79.

Dades de vacunació de la campanya 2018-2019

Durant la campanya de vacunació 2018-2019 es varen vacunar 115.215 persones a les Illes Balears (93.352 a Mallorca, 8.215 a Menorca, 12.913 a Eivissa i 735 a Formentera).

Concretament, a les Illes Balears es varen vacunar 73.822 persones de 65 anys o més (59.545 a Mallorca, 5.578 a Menorca, 7.566 a Eivissa i 262 a Formentera).

Quant a les persones menors de 65 anys incloses en col·lectius de risc, es varen vacunar 41.392 persones (33.807 a Mallorca, 2.637 a Menorca, 4.687 a Eivissa i 293 a Formentera).

Xarxa sentinella als centres de salut

La xarxa sentinella de la grip està integrada per 34 metges sentinelles (27 metges de família i set pediatres) i està operativa d’octubre a maig. Aquests professionals fan feina a 28 centres de salut de Mallorca (tretze a Palma i quinze a la Part Forana), tres de Menorca i tres d’Eivissa. Aquests sentinelles comuniquen setmanalment a la Direcció General de Salut Pública i Participació els casos de grip detectats i, a més, recullen mostres per analitzar-les, a fi de caracteritzar els virus gripals circulants. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment detallat de l’evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials que siguin necessàries.

La informació recollida pels sistemes de vigilància epidemiològica permet estimar que en la temporada d’activitat gripal 2018-2019 a les Illes Balears hi va haver devers 15.000 casos de grip.

Davant la simptomatologia de la grip cal acudir al centre de salut

Els pacients amb simptomatologia de la grip poden acudir als centres de salut i, fora de l’horari d’obertura dels centres, als punts d’atenció continuada (PAC). Els centres de salut i els PAC ofereixen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals.

Consells per alleujar els símptomes de la grip

La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid (aigua i sucs) i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, com per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc.

En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, atès que la grip és un procés víric contra el qual els antibiòtics no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.