L’any passat es varen atendre 281 persones per problemes amb el joc

El 2018 les unitats de conductes addictives de les Illes Balears varen atendre 281 persones (228 homes i 53 dones) per problemàtica de joc d’atzar o ludopatia, 148 de les quals iniciaren tractament durant l’any (119 homes i  29 dones). Són dades que la Direcció General de Salut Pública i Participació ha donat a conèixer avui, que es commemora el Dia sense Jocs d’Atzar.

En comparació amb dades de l’any anterior es mostra un increment, tant del nombre de persones ateses (281 persones en 2018 enfront de les 126 de 2017) com de les que iniciaren tractament (148 persones al 2018 front a les 78 de 2017). Tant en inicis de tractament com en persones ateses en relació amb problemàtiques o addiccions, els homes superen de manera molt significativa les dones.

Encontre a l’Escola de Salut Pública de Menorca

El mes de setembre passat professionals experts en matèria de jocs d’atzar, com ara investigadors, responsables d’àrea de salut, representants de les diferents administracions implicades, mitjans de comunicació, membres d’associacions de gent afectada i famílies, així com representants de l’empresa del joc, es reuniren en un encontre, amb el títol «El joc, un problema de salut pública?» dins de les activitats que anualment du a terme l’Escola de Salut Pública en el Llatzeret de Menorca, organitzat per la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum. Una trobada que va servir per posar en comú el punt de vista de cadascun dels integrants amb la finalitat de poder consensuar inquietuds, expressar la situació real detectada des de cada àmbit i poder establir línies d’actuació conjuntes per tal de minimitzar els riscs que hi ha al voltant del joc en les diferents modalitats.

Entre les conclusions de l’encontre destaca que si és un problema de salut pública ja no només afecta la persona que juga, sinó tot el seu entorn i que és necessària la implicació de tota la societat envers les problemàtiques que es puguin derivar de l’ús del joc d’atzar: des de polítiques reguladores, de protecció de salut i limitació en la promoció i publicitat del joc, fins a accions comunitàries, educatives, familiars i amb la implicació del sector de la indústria cap a la tolerància zero quant a l’accés dels menors als jocs d’atzar.

Els experts també varen ressaltar la importància de donar una resposta ajustada a les realitats que vagin sorgint arran dels estudis, les investigacions i situacions de risc que es detectin.

Es pot trobar la informació de la trobada a la pàgina web: www.padib.caib.es

Actuacions preventives

Dins les actuacions preventives que du a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació en els centres educatius de les Illes Balears, destaca que actualment es  col·labora amb diferents consells insulars per tal de poder posar en marxa un programa per a educació primària i educació secundària d’ús correcte de les tecnologies digitals, en la qual es parlarà dels riscs que pot trobar el jovent en el món virtual, incloent dins aquest riscs digitals l’accés al joc en línia i a les transaccions digitals.

Cal remarcar que en aquesta sensibilització i conscienciació davant la problemàtica del joc, i concretament en relació amb el joc en línia, les actuacions de la Direcció General de Salut Pública i Participació s’estenen a població més adulta, com ara els joves universitaris, mitjançant el programa preventiu «Si ho tens clar, tria!», gràcies a la col·laboració amb l’Oficina d’Universitats Saludables i Sostenibles de la Universitat de les Illes Balears.

«Si ho tens clar, tria!» és un projecte de prevenció d’addiccions a la UIB que consta d’un curs formatiu especialitzat en addiccions a substàncies i comportamentals, a més de la realització de diferents activitats i campanyes preventives i de sensibilització en el campus mateix, juntament amb un servei d’assessorament i atenció gratuït per a l’alumnat en aquesta matèria.

Pel que fa a l’addicció als jocs d’atzar i les apostes esportives, hi ha programades diverses accions específiques com ara un concurs de vídeos a Instagram per a la prevenció de la ludopatia, un estudi descriptiu sobre l’addicció als jocs d’atzar i les apostes esportives en l’alumnat de la UIB, i múltiples activitats de sensibilització, preventives i informatives en el context universitari.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.