Reunió per valorar la possibilitat d’instal·lar generadors a Menorca Dilluns es va acomplir un any de la pana elèctrica que va deixar a Menorca sense llum més de 56 hores

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, acompanyat del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, s’ha reunit aquesta setana amb la comissió de seguiment del sistema energètic de Menorca. A la reunió també han assistit el subdirector general d’energia elèctrica del Ministeri per a la Transició Ecològica, Manuel García Hernández; la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; a més del director general d’Endesa  a Balears, Martí Ribas i el delegat de Red Eléctrica a les Illes, Eduardo Maynau.

Durant la reunió, les parts han valorat la possibilitat de reforçar el sistema energètic de l’illa amb la instal·lació de generadors. Això, amb l’objectiu principal d’evitar una situació com la derivada de la pana elèctrica que va patir Menorca l’octubre de 2018.

En aquest sentit, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha assegurat que per tirar endavant una mesura d’aquestes característiques es necessita un marc normatiu i un procediment que el reguli, que hauria de comptar amb el vistiplau previ de la Comissió Europea, tal com passa amb la resta de la regulació que afecta els sistemes elèctrics no peninsulars.

En qualsevol cas, el Ministeri per a la Transició Ecològica activarà els tràmits perquè Brussel·les aclareixi  totes les qüestions jurídiques i administratives en matèria de concurrència competitiva que farien falta per aplicar mesures de contingència al sistema elèctric de l’illa de Menorca, com és la instal·lació de grups electrogens.

En tenir l’autorització per part de la Unió Europea, el Govern de les Illes Balears accelerarà la tramitació que li compet per tal que la solució plantejada estigui en funcionament al més aviat possible.  D’aquesta manera es donarà resposta a la situació energètica de Menorca. S’ha de tenir en compte, a més, que les previsions de Red Eléctrica fixen l’entrada en funcionament del segon cable Mallorca-Menorca a principis del segon semestre de l’any que ve.

La vicepresidència i conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius insisteix en l’aposta per les energies renovables com a solució de futur del sistema elèctric.

Aquesta nova reunió de la comissió de seguiment del sistema energètic de Menorca coincideix amb el primer aniversari de la pana eléctrica que va deixar bona part de l’illa sense llum durant 56 hores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.