Balears exposa a Còrsega mesures com a regió capdavantera en la lluita contra la Xilel·la La conselleria d’Agricultura inverteix uns 4 milions cada any en investigació, personal i subvencions per fer front al bacteri, i és un model a seguir en la seva contenció

La consellera Mae de la Concha i el director general d’Agricultura, Gabriel Torrens, acompanyats per científics de la UIB, de Semilla, TRAGSA i representants dels consells insulars, han assistit aquesta setmana a unes jornades a Còrsega sobre prevenció i lluita contra la Xilel·la fastidiosa. Allà han exposat les mesures dutes a terme a les Balears com a regió capdavantera en la investigació i lluita contra el bacteri, i s’han intercanviat bones pràctiques amb l’illa i altres regions afectades de França.

El Govern de les Illes Balears destina uns 4 milions cada any a investigació, personal i subvencions per replantar arbres i repartir productes fitosanitaris. Aquestes subvencions no es donen a altres regions d’Europa, i és un dels punts que més han interessat de l’exposició de la comitiva balear. A Còrsega, amb una super´fície molt major, hi destinen només 1,5 milions. Cal recordar que les Balears van ser pioneres en la detecció, investigació i lluita contra la Xilel·la, des del 2016.

La consellera ha volgut lloar els esforçs que s’han fet des de les Illes: “Amb els mitjans que tenim, són enormes i estan donant uns resultats molt alentadors”, ha dit. També ha destacat la feina d’investigació als laboratoris, “imprescindible per conèixer quines espècies ofereixen major resistència al bacteri, i també a l’hora de les replantacions i per aconsellar cultius”, ha remarcat De la Concha.

Actualment, com a mesura de prevenció i contenció, cap viver a les Balears pot exportar plantes i arbres a l’exterior. Quan se troba un positiu en Xilel·la, des del Govern es dona l’opció al propietari d’eliminar de manera autònoma les unitats afectades, però també ho pot fer l’administració sense cap cost. Un fet que també és diferencial amb altres regions i que ha interessat bastant a les jornades.

La d’avui ha estat la primera reunió de coordinació celebrada amb les autoritats de Còrsega sobre la Xilel·la, si bé el Govern ja havia matingut reunions amb representants de França i Itàlia pel mateix tema. La consellera ha assegurat que aquestes jornades són “essencials” degut a que es comparteixen problemes, i ha remarcat l’ambient “de molta colaboració”. Demà es visitaran camps afectats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.