Actes 8 Març

Menorca destinació gastronòmica sostenible Vint-i-cinc periodistes dels principals mitjans britànics han assistit al posicionament de l’illa com a destinació gastronòmica de qualitat.

Vint-i-cinc periodistes i bloggers gastronòmics de mitjans de referència al Regne Unit han assistit avui a l’acte organitzat per la Fundació Foment del Turisme de Menorca a Londres per presentar l’illa com a destinació gastronòmica sostenible i informar de la candidatura a Regió Europea de la Gastronomia 2022. Entre el públic hi havia redactors de The Times, The Telegraph, The Sunday Ti- mes, The Daily Telegraph, The Independent, The Culture Trip, Delicious, Love Food i Foodepedia.

Jesús Gomila, director insular de Promoció Turística, i Borja Beneyto “Matoses”, crític i consul- tor gastronòmic, han estat els encarregats d’introduir els assistents en el món de la gastronomia “Made in Menorca”, un món que després han pogut descobrir gràcies al menú degustació elaborat per quatre alumnes i un professor de l’IES Maria Àngels Cardona i a la selecció de productes amb què se’ls ha obsequiat.

L’acte, on s’ha projectat el vídeo promocional Menorca | Candidate for European Region Gastronomy, ha comptat també amb la participació de Diane Dodd, presidenta de l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT), impulsor de la Plataforma de Regions Europees de la Gastronomia, qui ha defensat la necessitat d’empoderar els pobles i enfortir les economies locals a partir de l’impuls dels elements culturals propis.

La gastronomia, un valor únic

Aquesta idea és, de fet, la que explica l’aposta per fer de la gastronomia menorquina “un valor únic i diferencial” i, com a tal, un reclam turístic de primer ordre. “Tenim un gran repte per davant, un repte que consisteix en fer de la nostra gastronomia un actiu amb una influència evident en l’eco- nomia, però també en l’entorn, el benestar i la salut”, ha assenyalat Jesús Gomila en el transcurs de la seva intervenció.

Tant el director insular de Promoció Turística com Matoses, que ha presentat el Bid Book Menorca. Timeless flavour, han subratllat que es tracta d’un “projecte col·lectiu”, no només per la diversitat d’agents públics i privats que l’impulsen, sinó pels beneficis que pot reportar a desenes d’empreses, professionals i petits productors que, en paraules de Gomila, “dia a dia construeixen la identitat gastronòmica menorquina i dinamitzen l’economia local”.

Els periodistes britànics han pres nota de les diferents iniciatives que s’estan duent a terme a Me- norca per construir un bon producte gastronòmic, entre les quals es compten el projecte Made in Menorca per reforçar la promoció dels productes artesanals i agroalimentaris fets a l’illa; la marca Menorca Reserva de Biosfera, amb la qual es diferencien productes, béns i serveis que segueixen els criteris de la sostenibilitat territorial; la creació d’un calendari d’esdeveniments gastronòmics basat en el diàleg entre tradició i innovació, el producte local i el consum responsable; la plataforma Agroxerxa i les línies d’ajuts a sectors productius; a més de l’adhesió al Pacte de Milà i l’impuls d’una estratègia alimentària basada en la producció i el consum sostenibles.

“Volem ser un territori sostenible amb una indústria agroalimentària i artesanal forta i comprome- sa; volem que la nostra cuina, exponent clar de la dieta mediterrània, sigui valorada més enllà de les nostres fronteres; volem ser una Reserva de Biosfera referent en estratègia alimentària”, objectius que precisen de consolidar i expandir la Marca Menorca, “una cosa assolible si aconseguim ser Regió Europea de la Gastronomia”, ha refermat Gomila.

Cuina i producte de Menorca a Londres

Els periodistes britànics reunits avui a l’acte organitzat per la FFTM a Londres, han pogut fer un tast de la cuina de Menorca gràcies al menú elaborat pels alumnes de l’IES Maria Àngels Cardona i que estava format pels següents plats: d’entrants, raoles d’endívia i truita de coliflor; de primer i segon, canelons amb conill i calamars farcits; i de postres, tortada d’ametlla. Els assistents també han pogut fer una degustació in situ de formatge, embotits i vi de Menorca.

La decisió d’optar, tant en l’acte de Brussel·les del passat 9 d’octubre com en aquest, per un equip d’estudiants per confeccionar els menús té com a finalitat posar en el focus de l’estratègia gas- tronòmica de Menorca la formació i professionalització com a eines imprescindibles per a aspirar a l’excel·lència com a destinació turística.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.