Crida al civisme

Una Ciutadella neta i aclarida és el que voldríem tots, però per aconseguir-ho ens hi hem de posar de valent. Hi ha molta feina per fer i no ens podem adormir.  És feina de tots i cada un de nosaltres fer més habitable el nostre estimat poble, i tant la ciutadania com l’administració en som responsables. Si tots complíssim el contracte de convivència establert no hi hauria cap problema, però moltes vegades el civisme es perd en les paraules i no arriba als fets.

L’Ajuntament té la responsabilitat de gestionar correctament els recursos destinats a neteja viària i recollida de deixalles i de controlar que l’empresa adjudicatària del servei compleixi amb l’establert per contracte. També és responsable de que hi hagi prou contenidors i, fins i tot, de fer campanyes promovent-ne el bon ús així com de facilitar als ciutadans els horaris i condicions de recollida.

La responsabilitat dels ciutadans també és prou important: des de recollir els excrements de les nostres mascotes al carrer, fins a treure els fems a les hores establertes, avisar als camions de recollida quan es tracta d’enretirar deixalles voluminoses, etc. Però què passa quan alguns ciutadans mantenen una actitud incívica i no compleixen amb la seva responsabilitat?…idò, què hi sortim perdent tots. I és que l’incivisme el pagam entre tots.

L’incivisme costa doblers

L’àrea de Neteja i Residus de l’Ajuntament ha constatat que durant les darreres setmanes s’han succeït alguns actes incívics relacionats amb els contenidors de Ciutadella i urbanitzacions. Els partes d’incidències que facilita diàriament l’empresa encarregada de la neteja (FCC) són esclaridors: contenidors plens de restes d’obra, de planxes de ferro que sobresurten o un extintor industrial que pot resultar altament perillós per qui manipuli el contenidor o, fins i tot, pot trencar la premsa del camió.

El passat 1 d’octubre al costat del Poliesportiu Municipal un contenidor on hi caben 1.100 litres, estava tan ple de restes d’obra que el camió amb plataforma no el va poder elevar i es va haver d’utilitzar una grua amb el resultat d’un contenidor fet malbé i danys al distribuïdor hidràulic de la grua per sobrepressió. Fets com aquest passen massa vegades, el que implica que el servei de recollida dediqui molt de temps a resoldre aquests problemes, que s’hagin de tallar carrers per poder instal·lar la grua i, evidentment una despesa econòmica important. És per tot això que el regidor responsable de Neteja i Residus, Andreu Cardona, fa una crida a la responsabilitat i al civisme. Així mateix convida als ciutadans que siguin testimonis d’aquests o altres actes incívics que en donin coneixement als responsables municipals o a la Policia Local per tal de poder obrir la investigació pertinent. En alguns casos la col·laboració ciutadana és essencial per saber l’hora del fet o el vehicle des del qual es llancen aquests tipus de restes.  Des de l’Ajuntament volen recordar que hi ha una ordenança d’obligat compliment per a tothom i en previsió d’incompliment de la mateixa es disposen sancions d’entre 751 a 1.500 euros per aquelles faltes greus i fins a 3.000 euros per les faltes molt greus, és a dir, aquelles que suposin un perill per a la salut de les persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.