Una de cada quatre llars balears en situació de pobresa energètica té persones desocupades Les Illes Balears han registrat la quarta taxa de pobresa més baixa durant el període estudiat, amb un 6,3%, dos punts percentuals per sota de la mitjana nacional.

Un 26,5% de les llars de les Illes Balears en situació de pobresa energètica té al seu sustentador principal desocupat, enfront del 6,4% de les llars que no es troben en aquestes circumstàncies. Aquest és un dels principals dades sobre les Illes Balears que llança l’estudi ‘La pobresa energètica a Espanya: Aproximació des d’una perspectiva d’ingressos’, elaborat per la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de l’IEB-Universitat de Barcelona entre els anys 2011 i 2017. l’estudi ha estat publicat per la Fundació Naturgy i presentat avui en el seminari sobre ‘Polítiques i mesures contra la pobresa energètica’.
Segons la investigació, dirigida per la catedràtica María Teresa Costa-Campi, de la Universitat de Barcelona, ​​i elaborat per les investigadores Elisenda Jové-Llopis i Elisa Trujillo-Baute, la probabilitat que una llar es trobi en situació de pobresa energètica a Espanya augmenta un 9,3% quan el sustentador principal està aturat.
L’estudi revela que el 6,3% de mitjana de les llars balears es troba en situació de pobresa energètica. Aquesta taxa mitjana va assolir un valor mínim el 2011, un 4,3%, i va arribar a un pic màxim del 8,7% el 2015. A partir de llavors, va descendir gradualment. Entre 2011 i 2017, els ingressos anuals d’aquestes famílies van ser de 24.481 €, amb unes despeses anuals d’energia de 1.144 €. Es tracta del vuitè major despesa en energia d’Espanya.
“Les dades demostren que la pobresa energètica és una dimensió més de la pobresa en general, i per això les mesures per pal·liar la pobresa energètica s’han d’abordar amb polítiques socials, que permetin incrementar els ingressos de les famílies, i amb polítiques d’eficiència energètica, per promoure la reducció de la despesa “, explica l’estudi.
La investigació planteja una aproximació a la pobresa energètica des del vessant dels ingressos de les llars, en base a l’anàlisi econòmica de la relació entre la pobresa energètica, el consum energètic i els elements vinculats a la renda de les famílies. En aquest sentit, conclouen que es tracta d’un problema complex, que s’ha de resoldre des de diferents perspectives.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.