1558, de Menorca a Turquia

Aquest divendres 8 de novembre tindrà lloc la presentació de “1558, de Menorca a Turquia” de Jaume Sastre Moll. Serà a Ferreries a les 18.15 h i dins el marc de la Fira del Llibre en Català que organitza el Consell de Menorca. Jaume Sastre Moll, Doctor en Història Medieval, publica unes aportacions documentals inèdites que, indubtablement, ampliaran el coneixement comú dels fets de S’any de sa Desgràcia i posteriors. Es tracta d’una edició de Setmanaris i Revistes dins la col·lecció de Pàgines Menorquines sobre els fets tràgics de 1558.

Els fets del 9 de juliol de 1558 van transcendir més enllà de les murades de Ciutadella. Fets d’un passat sobre els que s’ha escrit molt i, tot i així, segueixen envoltats de certa nebulosa de llegenda. Aquesta publicació conté una recopilació de cartes que guardava l’historiador Rafel Oleo i Quadrado (1806-1879) i que formen part del Tom II de la seva magna – i inèdita – obra “Historia de la isla de Menorca”. L’autor n’ha fet una selecció temàtica amb l’ interès de conèixer, de més a prop, els esdeveniments ocorreguts a Menorca els mesos següents del saqueig turc de 1558.

Gràcies a aquestes noves aportacions documentals, podem saber com va ser el viatge de retorn de Turquia narrat en primera persona pel notari Pere Quintana, la sortida del prevere Marc Martí cap a Turquia i el guiatge atorgat pel soldà Soliman facultant-lo poder entrar a Constantinoble; o, per exemple, com els esclaus menorquins escriuen al rei d’Espanya lamentant la marxa del paborde Martí de l’illa de Pera l’any 1564. Farcida d’històries i curiositats, aquesta publicació epistolar és una finestra oberta al nostre passat.

El llibre es podrà adquirir a la mateixa Fira i, a partir de divendres mateix, a totes les llibreries de Menorca i a Setmanaris i Revistes, al carrer Mallorca, 25, baixos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *